sofija-modni-vlog
Matthias Lauermann
Lifestyle Vesti Novi Sad

Novosadska manekenka progovorila o tamnim stranama profesije

Novosadska manekenka Sofija Galogaža je progovorila o onome o čemu se u svetu mode malo priča i pokrenula prvi srpski vlog koji se bavi ovakvim temama. Ona je želela da informiše mlade ljude koji tek ulaze u svet modelinga o prednostima i manama ovog posla.

Ukoliko ste se pitali zbog čega je potrebno ulagati toliko novca da biste izgradili uspešnu karijeru modela, zašto se book-ovi naplaćuju 300 evra, šta to kriju modne agencije, ko koristi modele i zbog čega, Sofija će vam otkriti. Ona priča o svom iskustvu bavljenja modelingom u kojem je od svoje 14. godine, ali i iskustvima svojih kolega. Sofija je radila za više poznatih kuća kao što su Just Cavali, George Hoebeka, Elie Saab, Mochino, Jeep.

sofija-manekenka
Carl Henry Gruber

Zašto se o ovome malo govori javno u Srbiji i da li se plašiš da ćeš se naći na „meti“ modni agencija?

– Agencijama odgovara što se o tome ne priča, a devojke većinom odustanu od modelinga i nastave karijere na drugim mestima tako da i one same ne žele više o tome da pričaju. Nađem li se na „meti“ agencija biću najsrećnija na svetu pošto će ih ovo možda malo probuditi o načinu poslovanja, nađu li potrebu za odbranom samo će označavati njihovo prihvatanje greške.

Kako je nastala ideja za ovakav vlog koji još niko ne radi u Srbiji?

– You Tube je moj TV pratim vlogere iz celog sveta koji pričaju o temama do kojih im je stalo, trebalo mi je negde da proširim svoj glas i kao sajt koji poseduje toliku dostupnost, samo sam mislila što da je ne iskoristim.

sofija-model
Slobodan Jr Andjelković

Kome pre svega želiš da se obratiš?

– Prvobitno, moja ciljna grupa su mladi ljudi koji žele da se bave modelingom, znam da sam rekla samo devojke, ali sam zaboravila da napomenem i mladiće koji su sve više i više zainteresovani za ovaj posao. Kasnije bi želela da se dotaknem nekih moralnih pitanja i tema koja se tajno šire, ali niko ne priča o tome javno, nego eto samo je još jedna taboo tema koja se ne spominje, a meni ide na živce.

Šta je tebi bilo najteže kada si počinjala da se baviš manekenstvom?

– Ne bih rekla da mi je nešto bilo tako teško, svaku prepreku sam gledala kao zanimljiv izazov. Više sam imala poteškoća u tome što sam trošila svoje vreme u agencijama koje su sve više ciljale na kvanitet modela, a ne na kvalitet, počeli su sa pristupom masovne ekonomije gde u proizvodnji su počeli da povećavaju sam kvanitet modela, a njihov kvalitet su postavili kao nebitan faktor. Ovo je problem u celom svetu ne samo u Srbiji, gde je sada svaka devojka sa slikama HD rezolucije u studiju postaje model.

sofija-modeling
Mina Delić

Šta će biti sledeće teme na tvom vlogu?

– Podršku sam dobila za svoju hrabrost, a sledeće mi je da nikoga ne razočaram. Plan mi je da uradim sistematsku podelu. Pristupam tome kao bilo kom razgovoru sa novim licem koje pitam Želiš da se baviš ovim poslom ? E ovo je sve što treba da znaš iz mog iskustva.

Autor naslovne fotografije: Matthias Lauermann

Više o iskustvima manekenke Tamare Miličević

Luftika
Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow