Magazin

Hrana koja leči svaki mamurluk nakon prazničnog partijanja (FOTO)

Pijanac nova godina
Foto: Istock

Novogodišnji praznici su u toku, prilika kada svi malo spustimo nogu sa gasa i opustimo se, pa neretko popijemo i koju čašicu više.

Upravo zato su razni multivitaminski kokteli i tableta protiv glavobolje najčešći „akcesoari“ za kojima posegnemo čim otvorimo oči, kako bi uspeli da se nekako oporavimo i preguramo dan.

Naravno tu je i stari dobri rasol, ko ima želudac da ga svari, neki se opredeljuju za recept „klin se klinom izbija“, a gotovo svaka kultura ima svoje formule i običaje za „teranje“ mamurluka i oporavak nakon partijanja.

Tako se Skandinavci resetuju haringama, Rusi piju vodu od kiselih krastavaca, a navodno pomažu i škembići…

Venčići od aromatičnog bilja, začinjena hrana ili proteinska bomba

Aspirin, kola i začinjena sečuanska hrana bili su formula protiv mamurluka legendarnog Antonija Bordejna, koji je i zbog posla morao često da jede i pije, piše Pun kufer.

Otkako postoji fermentisano voće, ljudi su počeli da mućkaju različite kombinacije i pronalaze načine kako bi ublažili posledice nekontrolisanog ispijanja alkohola.

Tako su drevni Grci, koji su slavili Dionisa, boga vina, nosili venčiće od biljaka na glavi kako bi sprečili pijanstvo. Pleli bi listove i grančice lovora i bršljana, jeli kupus, sirova jaja ili pečenog kanarinca.

Ljute tajlandske nudle
Foto: kitchenathoskins.com

Na Tajlandu pokušavaju oterati mamurluk jako začinjenim pirinčanim rezancima, a Irci se pouzdaju u proteinsku bombu – doručak koji uključuje jaja, slaninu, kobasice, puno putera i krompir.

Povratak u život starim dobrim škembićima

Grcima i Turcima nakon burne noći nije strano da odu u restoran brze hrane i pojedu supu, a da jutarnje ptičice još nisu počele da pevaju.

supa od škembića
Foto: hurriyet.com.tr

„Iskembe corbasi“ je naziv supu od škembića, koja navodno najbolje pomaže. Masna, gusta i kremasta, sa dodatkom sirćeta i belog luka – vraća u život.

Saveti eksperata u opijanju

„Surströmming“ je skandinavski specijalitet za one koji imaju jak želudac i slabije čulo mirisa, pošto su fermentisane haringe u vrhu svetskih top-lista hrane sa najneugodnijim mirisom.

surstromming
Foto: foxnews.com

Iako su Severnjaci poznati po strasti ka alkoholu, te vredi poslušati njihove savete, najdraži nam je onaj švedski, koji preporučuje kisele krastavce, najbolje u hamburgeru.

Na popisu za postprazničnu kupovinu sve češće je i kokosova voda, koja je novi hit za lečenje mamurluka.

Espreso i pasta, a za veće sladokusce neobičan sicilijanski specijalitet

Nije previše teško provaliti omiljeni italijanski lek za mamurluk. Naravno, u pitanju je o testenina, a najpopularniji su špageti „aglio e olio“ i nešto komplikovanija karbonara.

Da biste pripremili testeninu na prvi način, mogu poslužiti i mašnice ili pužići, a za sos će biti dovoljno maslinovo ulje, beli luk i eventualno malo ljute papričice.

Špageti Aglio Olio
Foto: Joe Lingerman

Ako ubacite u kombinaciju i poneki espreso – uspeh je zagarantovan.

Ako ste raspoloženi za veću ekstravaganciju od kafe i paste, Sicilijanci se kunu u „pizzle“ – osušeni penis od bika bio je znatno popularniji u prošlosti, a danas se češće koristi kao pseća poslastica.

Španski omlet za dan posle

Na stolu španskih ljubitelja alkohola, koji žele da se osiguraju da neće doći do stravične glavobolje, pre izlaska se nalazi „pincho de tortilla“.

Reč je o specijalitetu od jaja, krompira, luka i paprike. Ukusan je i hladan, a jednako prija i po povratku iz izlaska i pokoje sangrije.

Španski omlet
Foto: cope.es

Pojednostavljeno, „pincho de tortilla“ najsličnija je omletu sa krompirom, koji se nakon pripreme u tiganju zapeče u rerni.

Izvor: Pun Kufer

Prva na svetu tableta protiv mamurluka puštena u prodaju, uskoro i u vašoj apoteci

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

51 Shares
Share via
Copy link