Balkan Magazin

Roditelji u Sloveniji prijavili policiji sopstveno dete zbog posedovanja petardi

Upotreba petardi
Foto: Pixabay

Lekarske ordinacije su svake godine u toku novogodišnjih praznika prepune pacijenata, koji traže pomoć zbog povreda nastalih nesavesnom upotrebom pirotehničkih sredstava. Od gruvanja petardi takođe strahuju kućni ljubimci i ulične životinje, a apeli nadležnih retko kada urode plodom.

Zato nam iz Ljubljane stiže vest o neobičnoj pedagoškoj meri, kojom su roditelji rešili da urazume dete koje kupilo petarde bez njihovog znanja.

Naime, kada su pronašli pirotehniku, odlučilo su da sopstveno dete prijave policiji!

– Svojim odgovornim ponašanjem definitivno su dali primer detetu i sprečili moguće povrede – pohvalili su ih iz ljubljanske policije, dodajući da se radilo o gotovo 400 komada pirotehničkih proizvoda, prenosi 021.rs.

U Sloveniji je upotreba pirotehničkih sredstava dopuštena građanima od 26. decembra do uključivo 1. januara, a prodaja od 19. do 31. decembra.

Iz ljubljanske policije kažu da velik naglasak stavljaju na preventivne mere za smanjenje upotrebe ili sigurnu upotrebu pirotehnike, koje sprovode zajedno sa školama i drugim institucijama.

– Zbog toga svake godine u osnovnim školama održimo nekoliko predavanja na tu temu – rekli su u policiji.

Ujedno su naglasili da roditelji imaju važnu ulogu u podizanju svesti kod maloletnika o opasnostima pirotehnike.

– Važno je da govore o ovoj temi i upozoravaju decu na opasnosti i posledice upotrebe pirotehničkih proizvoda – dodaju iz Policijske uprave Ljubljana.

Pre nekoliko dana, direktorica jedne ljubljanske škole poslala je obaveštenje roditeljima da učenik mlađih razreda prodaje pirotehnička sredstva.

Prema rečima direktorice, učenik je priznao delo, o događaju su obavešteni roditelji dece, a uz pomoć obližnje policijske stanice, deci je održano predavanje na tu temu, prenosi N1.

Direktorica je takođe zamolila roditelje da razgovaraju s decom o opasnostima pirotehnike i naglasila da u školi vlada nulta tolerancija za upotrebu i posedovanje pirotehnike.

Izvori: 021.rs, N1

5 načina da smanjite strah od petardi i umirite kućnog ljubimca (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link