Magazin Svet

NAŠE ŽENE MOGU SVE: Sa bebom u rukama predvodila narko-kartel u Španiji

Najmoćnija narko-banda koja je ove godine raskrinkana u Kataloniji, u koju su bili upleteni državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije i Velike Britanije, specifična je po mnogo čemu, a najzanimljivije je to što dokazuje da Srpkinje zaista mogu sve pa и da sa bebom u naručju predvode narko-kartel.

Naime, ova zločinačka organizacija, čija je glavna “delatnost” bila uzgoj i proizvodnja marihuane za međunarodnu distribuciju, predvođena je Srpkinjom starom 37 godina. Hapšenjem srpske državljanke i još 31 osobe razbijen je međunarodni lanac šverca marihuane i otkriveni su neverovatni detalji iz života Srpkinje, piše Blic.rs.

Banda predvođena Srpkinjom čiji identitet još nije saopšten, delovala je na teritoriji Barselone i Taragone uzgajajući marihuanu na 12 plantaža u koje je policija upala i demontirala ih. U pitanju su vrlo složeni sistemi brzog uzgoja stabljiki kanabisa sakriveni na zabačenim lokacijama, u brvnarama i drugim objektima koje su iznajmili Srpkinja i njen partner.

FOTO: BLIC TV/GUARDIA CIVIL / SCREENSHOT

Osim složenosti ove kriminalne mreže u koju su bili upleteni državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije i Velike Britanije, kao glavna karakteristika bande navodi se žena na samom vrhu hijerarhije koja je svoje krimi-poslove obavljala sa – bebom u naručju.

Španski portal lavanguardia.com objavio je, pozivajući se na svoje izvore, da su istražitelji bili zapanjeni kada su videli novorođenče u kući u kojoj su boravili Srpkinja i njen partner, pretpostavlja se otac deteta.

Isti portal piše da je Srpkinja sve zadatke i obaveze obavljala noseći bebu sa sobom, pa čak i kada se sastajala sa kupcima marihuane.

– Odlazila bi sa bebom da kontoliše plantaže i na sastanke sa drugim trgovcima droge. Izdavala je naređenja dok je nosila dete u naručju – kazali su izvori lavanguardia.com.

Kada je, nakon što je uhapšena, osumnjičena odvedena zajedno sa bebom u pritvorske prostorije Santa Andre de la Barka, beba nije prestajala da plače. Žena je kazala stražarima da beba plače jer je gladna, ali da nema novca da joj kupi hranu jer joj je u policijskoj akciji sve oduzeto.

Želeći da umiri bebu, jedan od stražara otišao je u apoteku i kupio adaptirano mleko. Čim je uzelo jedan gutljaj, dete se smirilo, piše ovaj portal.

Plantaže otkrivene zbog požara

Katalonska najmoćnija banda za uzgoj marihuane verovatno bi poslovala još neko vreme da u julu nije došlo do požara u kući u mestu Olivela u Barseloni. Vatrenu stihiju su izazvale loše postavljene instalacije, odnosno veliki protok električne energije koje su crpile ventilacione mašine, svetla i druga oprema namenjene uzgoju kanabisa. To je nadležnima zapalo za oko i oni su pokrenuli istragu…

U policijskoj akciji koja se odigrala pre nedelju dana zaplenjeno 12.600 biljaka, 190 kilograma obrađenih pupoljaka i 50.000 evra u gotovini. Ni u jednoj akciji nije pronađeno vatreno oružje, saopštila je španska policija.

– Poslove čuvanja plantaža obavljali su državljani Srbije koje je uhapšena angažovala – plaćala im je put u Španiju i za poslove im davala fiksnu „platu“. Povremeno je dovodila nove radnike, a stare slala nazad za Srbiju kako ne bi izazivala sumnje – pišu španski mediji. Pored Srba, na plantažama su, na različitim poslovima, bili zaposleni Hrvati, Britanci i lokalci.

Kod uhapšenih pripadnika kriminalne grupe otkriveni su i pasoši zemalja EU za koje se sumnja da su falsifikovani.

– Istražujemo zašto su imali lažne hrvatske i slovenačke pasoše. Moguće je da su im oni olakšavali kretanje u Španiji i Evropskoj uniji, budući da Srbija nije članica EU, ali je i moguće da su tim dokumentima naprosto skrivali pravi identitet jer je postojala poternica za njima – objašnjavaju u policiji.

Takođe, navodi se da je srpska policija sarađivala tokom istrage, pogotovu zato što se za pojedinim osumnjičenim traga zbog različitih dela i postupaka koji se protiv njih vode zbog u Srbiji.

Rasprava koja je zapalila društvene mreže: Da li je pravilno Srpkinja ili Srbijanka?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link