Magazin Srbija

Iživljavanje smederevskih čuvara nad zatvorenicima – šamarčina pa piksla u glavu (VIDEO)

Policija smederevo
Foto: TWITTER/PRINTSCREEN/MARIEL

Pisali smo već o prekoračenju službenih ovlašćenja u užičkom Okružnom zatvoru, kada su nasilni zatvorski čuvari naneli teške telesne povrede pritvoreniku osumnjičenom za pljačku pošte u tom gradu. Sada nam dolaze snimci iz Smedereva, koji otrkivaju kako jedan nadležnih čuvara pred kamerama brutalno udara zatvorenika, a zatim ga gađa pepeljarom u glavu.

Bezbednosne kamere u zatvoru u Smederevu snimile su iživljavanje zatvorskog stražara nad osuđenikom i vrlo jasno se vidi kako čuvar gađa pepeljarom zatvorenika, a zatim ga maltretira da je podigne sa zemlje. To je drugi uznemiravajući video iživljavanja nad zatvorenicima koji se pojavio u medijima u samo nedelju dana.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je povodom uznemiravajućeg snimka koji se tokom vikenda pojavio u medijima da je na njemu prikazan pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu koji je dobio otkaz zbog nasilničkog ponašanja prema osuđeniku u martu ove godine.

Reč je o jednom od dvojice komandira protiv kojih je upravnik ove ustanove zbog nasilničkog ponašanja pokrenuo odvojene disciplinske postupke i suspendovao ih sa posla istog trena pošto je obavešten da postoji sumnja da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima i nasilničko ponašanje prema licima lišenim slobode prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija.

Utvrđivanje njihove odgovornosti je bilo otežano zbog činjenice da su komandiri pokušali da opstruiraju vođenje disciplinskog postupka tako što su izbegavali da prime poziv i daju svoje iskaze, a u dužem vremenskom periodu dostavljali upravi zavoda dokaze o privremenoj sprečenosti za rad što je prolongiralo ceo postupak.

Ovi komandiri su i članovi Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, čiji predsednik Zvonko Tomašević u svojim saopštenjima mesecima obmanjuje javnost da su dva komandira dobila otkaz jer su navodno žrtve odmazde upravnika, koristeći se zamenom teza i optužujući upravnika za nezakonito postupanje, navodi se u saopštenju Uprave.

„Verujemo da jedino pitanje koju javnost ima posle gledanja snimka jeste – u čemu je upravnik OZ Smederevo nezakonito postupao kad je suspendovao i pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog koji se nasilnički ponašao prema osuđeniku“, napominje Uprava i poručuje da će svako kršenje zakona biti najstrože kažnjeno.

Ističe i da je u skladu sa zakonom obavestila Osnovno tužilaštvo u Smederevu da postoji osnovana sumnja da su oba komandira počinila dva krivična dela prema Krivičnom zakoniku – nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje kako bi ovaj državni organ doneo odluku da li ima elemenata i za krivično gonjenje.

Izvor: Mondo.rs

Potresne fotografije isprebijanog pritvorenika, tukli ga policajci pa zatvorski čuvari

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

260 Shares
260 Shares
Share via
Copy link