Magazin Novi Sad

Šef novosadske policije organizator kriminalne grupe, tužilaštvo o detaljima hapšenja

slobodan-malesic
Foto: Tanjug

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su uhapšeni načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić, dva policajca i privatni preduzetnik iz Prijepolja Dženan Kujović zbog „više krivičnih dela sa koruptivnim elementom“.

Tužilaštvo je u saopštenju preciziralo da su uhapšeni policajci: službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić i službenik odeljenja za borbu protiv korupcije Dragan Kovačević.

Navedeno je da je Kujović privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Tužilaštvo je preciziralo da su uhapšeni zbog udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja.

„Ova organizovana kriminalna grupa se u periodu od sredine 2018. do danas udružila radi vršenja više krivičnih dela sa koruptivnim elementom“, navelo je Tužilaštvo.

Navedeno je da se osumnjičeni Malešić tereti da je organizator te kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

„Osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati“, naveo je TOK.

Ukazano je da se te službene radnje „odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, „a sa ciljem sticanja finansijske koristi“.

„Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i da pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „osumnjičeni Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici“.

Navedeno je da je „Malešić uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se on prevozio“ i da se, kako je saopšteno, „ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila“.

„Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalnim dobrima za izgradnju i opremanje splava na Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije u korist sina, a Stanišić za uređenje stana“, navodi Tužilaštvo.

Svima je određeno zadržavanje i u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu, nakon čega će biti doneta odluka o pritvoru.

Izvor: Beta

Povezivan sa Galensom i Zvonkom Veselinovićem: Ko je Slobodan Malešić?

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link