Magazin

Mala bosanska stoperka i veliki nežni Škot pišu putopis zbog kojeg ponovo volimo život

Škot Din Nikolson je u jesen 2018. seo na svoj bicikl i uputio se na put oko sveta, ni ne sluteći da će usput pronaći i saputnika.

Naime, dok se vozio po strmim vrletima na granici Bosne i Crne Gore, u pauzi između pesama koje su mu svirale na slušalicama, Din je začuo glasno mjaukanje iza sebe.

„Zaustavio sam se i video majušno mače koje me je jurilo uz brdo pokušavajući da mi privuče pažnju“, rekao je Din za BBC na srpskom.

Stameni i bradati Škot sa tetovažama se momentalno zaustavio, pokupio sićušnu stoperku, napravio joj mesta u korpi ispod volana i poveo sa sobom.

Njih dvoje su od tog dana potpuno nerazdvojni: putuju zajedno, jedu zajedno, igraju se, voze kajak, spavaju zajedno.

Sivkasto-belo mačka avanturistkinja je dobila ime Nala, po liku lavice iz filma Kralj lavova.

„Ona je genijalna saputnica. Nisam verovao da je moguće putavati sa mačkom, a vidite nas sada“, objašnjava Din.

View this post on Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So with the sun finally showing face we decided to start heading towards Athens to see what all the fuss is about. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We got a good 60 miles in and found a beautiful place to camp on the beach overlooking the gulf of Corinth. With the tent set up i was enjoying a dip in the sea when i suddenly heard Nala meowing from the woods, I went over to investigate and found her right at the top of a tree pretending to be stuck. ???⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ With a little encouragement she managed to get down and we spent the remaining sunlight seeing if we could spot any dolphins but with no luck! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I often wonder what must be going on in Nalas head as its not a normal lifestyle for a cat to be living with the world whizzing past and a different place to stay every night but she seems to love it! ❤ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #biketravel #travelbybike #bikewander #biketour #worldbybike #travelcat #adventurecat #gulfofcorinth #greece #trek920 #worldnomads @cicloviajantes #bike #catsofinstagram #bikelife #catlovers #catsofinsta #catstagram #catsoftheworld #veganworld #vegan

A post shared by 1bike1world (@1bike1world) on

Nala se momentalno navikla na bicikl. Dok Din okreće pedale, maca sedi napred i gleda kako svet prolazi pored nje, nekad se igra i napada svoj repić ili jednostavno spava.

Veterinar u Budvi koji ju je pregledao, vakcinisao i dao tablete protiv parazita utvrdio je da je Nala imala oko sedam nedelja kada ju je Din našao i da je odličnog zdravlja.

Jedina stvar koju Nala ne voli je kada su putevi neravni, kaže za BBC na srpskom njen 31-godišnji saputnik.

Nala je postala prava atrakcija na Dinovom instagramu gde deli njihove avanture, a ljubitelji mačaka iz celog sveta su se javili da doniraju novac za veterinarske troškove.

„Ljudi je obožavaju, a mnogi koje sretnemo na putu se zaustave sa upaljenim migavcima i pitaju nas da se slikaju“, kaže Din i dodaje da ga je jedna porodica ugostila tokom putovanja jer su želeli da se igraju sa Nalom.

View this post on Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ A wee video of us cycling around the streets of Athens yesterday. ??‍♂️?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Love watching it back to see Nalas face take everything in ❤❤ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #athens #athensgreece #attica #urban #street #city #love #music #biggiesmalls #hiphop #travelnomad #travel #quadlockcase #quadlock #ortlieb #trek920 #chillyseverywhere #streetphotography #catsofinstagram #cat #pet #meow #catsoftheworld #instacat #adventurecat #bikelife #cyclinglife #ig_street #like @cicloviajantes

A post shared by 1bike1world (@1bike1world) on

Da bi putovali bezbrižno, Din je Nali izvadio i pasoš, ali ona obično prespava formalnosti na graničnom prelazu.

„Kada konačno završim putovanje, Nalin dom zauvek će biti u Danbaru, prelepom gradiću na istočnoj obali Škotske, gde sam odrastao i gde ću i sam živeti“, kaže Din.

Ovaj momak velikog srca je na putu kroz Albaniju spasao i jednu bolesnu kucu, koja je dobila ime po medi Baluu. Nakon terapije usvojiće je jedna devojka u Londonu, koja je i pomogla u lečenju čupavog psića.

View this post on Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Everybody meet Balou! ? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ If hes going to be the size of a bear he might aswell be named after one! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ This wee guy has came so far in this last month from when I first found him under that orange tree. Being full of mange and in pain at the slightest touch, to see him like this today is such an amazing feeling! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ But his journey has only just begun, he has been adopted by the wonderful @nettlecatx and her friend who lives in London. Before he can settle into his forever home, he still has a few weeks treatment left with the vet before traveling to Tirana where he is going to stay at the @dog.walking.and.coaching school which will train him up and let him socialize with other dogs aswell before he is ready to head home! ???⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So many people to thank for helping out, the vet @sheme_cela who has done a great job with Balou, even by keeping him in his house he has allowed me to go and explore Greece, @leonamunday for sorting the gofundme as I wasn’t able to do this being in Albania, @nettlecatx for everything you have done to help and of course everyone who contributed towards his treatment! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Last wee thing I want to say, if anyone out there is looking for a new dog or cat please please have a look in the shelters first! I’m constantly meeting so many beautiful dogs and cats out on the streets with amazing personalities just waiting to be brought into a loving home!! ?? •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #adoptdontshop #puppy #adopting #foster #dog #adopt #adoption #fostering #london #albania #dogs #dogsofinstagram #dogstagram #cute #instadog #pets #pet #love #doglover #animals #dogoftheday #animal #puppies #photooftheday #pupoftheday #happyvalentinesday

A post shared by 1bike1world (@1bike1world) on

Din je radio kao zavarivač, ali je odlučio da se napravi pauzu jer je zbog tog posla postao ravnodušan, a pritom mu nije donosio ni posebne prihode.

Želeo je da vidi svet, a na put je krenuo biciklom jer nije želeo da zaobiđe manje gradove koje ne bi video da putuje autobusom ili vozom.

Jedan od ciljeva Dinovog putešestvija je da pokaže koliko je planeta zagađena, ali i koliko je lako da se očisti đubre.

To pokazuje svojim primerom i stalno čisti smeće sa plaža i iz šuma koje obilazi sa Nalom.

Neko se sigurno pita kako Nala obavlja nuždu kada je satima na točkovima.

Međutim, Din i ona imaju „dogovor“ da se popne na upravljač i uputi mu pogled koji kaže „moram da idem u ve-ce!“.

I tako ovaj veliki čovek svako malo dobije ulogu „stražara“, dok Nali treba pauza za toalet.

Din podržava odgovorno vlasništvo, zbog čega je svoju ljubimicu na vreme odveo na sterilizaciju, jer, kako je napisao na Instagramu, svestan je rizika od tumora, infekcija i drugih problema koje maca može da ima.

Dok se Nala oporavlja od operacije, Din se neprestano brine o njoj.

din i nala

Korisnici Instagrama koji prate Dina i Nalu neprestano ostavljaju komentare i pišu da im je njihova priča inspirativna i da im „topi srca“.

Ogromna ljubav se izrodila između ova dva neobična saputnika, a Din je odlučio da njihovo prijateljstvo ovekoveči tetovažom Naline šapice.

Bio je hladan decembarski dan kada ju je našao, zbog čega je žurio ka toplijim krajevima na jugu Evrope i iz Bosne otišao u Crnu Goru, zatim u Albaniju, pa u Grčku gde se i trenutno nalaze.

Din kaže da je i Srbija zemlja koju bi voleo da poseti u budućnosti.

A ko ne bi želeo da upozna ovakvu macu!

5 životnih lekcija koje sam dobila od svoje mačke

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link