Magazin

Izgleda kao crnjak, ali Majkrosoft je stvarno patentirao čet sa mrtvima

Tokom godina već smo naučili – samo zato što je neka kompanija patentirala neku tehnologiju, ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana. Međutim patent koji je Microsoft registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja. Da li je to utešno ili morbidno i bolno, prosudite sami.

Naime, Microsoft je patentirao chatbot kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, recimo preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete “porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

U Microsoftu su zamislili da taj chatbot funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista radio, treba mu pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje “virtuelne” osobe. No postavlja se pitanje da li bi osoba koja je preminula želela da se njen digitalni život koristi i, recimo, nakon njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja. A ko zna, možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi i kako želimo da naši najmiliji nastave da razgovaraju s nama i nakon smrti?

Izvor: B92

Kako su gosti voditeljke Jovane Jeremić održali “kolegijum o aplikaciji za čet sa mrtvima”

Share via
Copy link