Lifestyle

Direktno od majke zavisi kada će dečaci ući u pubertet

Najnovijom studijom dokazano je da doba u kojem će dečaci postati pubertetlije direktno zavisi od toga kada je majka prvi put dobila menstruaciju.

Sinovi majki koje su ciklus dobile pre svojih vršnjakinja, prema istraživanjima ulaze u pubertet oko dva meseca ranije, piše BBC na srpskom.

Studija je u časopisu Human Reproduction analizirala je podatke od skoro 16.000 danskih majki i dece.

Mentalno zdravlje

Jedan od autora, doktor Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, rekao je: „Kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu istoriju.

„Znali smo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju.“

Godine starosti kada devojčice i dečaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom sveta.

U Velikoj Britaniji, roba kada deca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mesec – na svakih 10 godina. Prosečno doba za ulazak u pubertet sada je:

  • 11 godina za devojčice
  • 12 godina za dečake

Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svetu – ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od:

  • dijabetesa
  • gojaznosti
  • rane menopauze
  • kardiovaskularnih bolesti

Smatra se da je devojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19. Kod dečaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod devojčica takođe povezan sa povećanom verovatnoćom mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i odraslih.

„I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utiču na vreme kada se ulazi u pubertet“, rekla je doktorka Kristin Volfart-Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne od vodeće studije, koja se bavi pubertetom i vremenom.

„Dečaci i devojčice nasleđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenoj dobi – od svojih majki i očeva.

Ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlak kod devojčica manje su zavisni od genetskih faktora, a više od zaštite životne sredine.“

Naučno je dokazano da vas veliki broj vaših prijatelja zapravo ne voli

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

378 Shares
378 Shares
Share via
Copy link