Srbija Vesti

Majka koja se sama brinula o četvoro dece u invalidskim kolicima pala u postelju

dragana jović
Foto: Printscreen

Pre 37 godina Dragana Jović rodila je zdravu devojčicu, Milicu, dve godine kasnije Anu, pa Zvezdanu i na kraju dečaka, Dušana. Deca su bila zdrava, a danas su svi u invalidskim kolicima.

Požrtvovana majka o njima se brinula sama, a nedavno je imala izliv krvi na mozak i nalazi se u Specijalnoj bolnici “Sveti Sava” u Beogradu, piše Telegraf.rs.

– U utorak je trebalo da je operišu, ali su odustali jer je krvarenje stalo. Proveravaju da li mogu da suzbiju mikrokrvarenje lekovima ili će opet morati da je operišu – kaže Draganina rođaka Ivana.

Draganino stanje je kritično, ali stabilno. Kako su lekari objasnili, tri nedelje su kritične.

– Rekli su da su šanse da preživi 50:50, da se situacija menja iz sata u sat i da je sve u Božjim rukama. Kritično je od 14 do 21 dan, a ako preživi verovatno će joj ostati neke posledice. Nije bilo nikakvih naznaka da će ovo da se desi, dok u ponedeljak uveče nije osetila jaku glavobolju – dodaje.

Dragana je u međuvremenu u bolnici dobila i kovid.

dragana jović deca
Foto: Printscreen

O Draganinoj deci trenutno brine njena starija sestra.

– Obraćam se s molbom za bilo koji vid pomoći, jer je svaka pomoć dobrodošla. Idu novogodišnji praznici i njena deca zaslužuju da ih dočekaju sa osmehom na licu. Mi kao porodica činimo sve što je u našoj moći, ali znate kakva su vremena… – kaže Ivana.

Podsetimo, Draganina ćerka Milica je imala oko 10 godina kad je veselje i bezbrižnost kojima je odisao njihov dom, zamenio strah.

– Kasnila je u školi za svojim generacijom, pa sam morala da je odvedem na testiranje. Kad su stigli rezultati, sledila sam se: rekli su mi da je moje dete mentalno zaostalo. Sećam se da tri meseca nisam mogla da dođem sebi. Dolazila sam kući s posla i povlačila se u sobu da čučim u jednom ćošku i razmšljam gde sam pogrešila. Da li sam je zapustila zbog druge dece? Da li sam primetila neke znake? Zašto nisam više učila njom – bila su samo neka od pitanja koja su joj se vrzmala po glavi.

Nažalost problemi su tek počeli. Milica je počela svakodnevno da gubi svest, da bi, nedugo potom, Ana dobila jak tremor ruku. Nakon konsultacija sa brojnim lekarima, obe devojčice završile u na psihijatriji.

– Milica je napunila 18 godina, kad je počelo da je boli koleno. Nema klinike gde je nismo vodili i nigde se ništa nije pokazalo na snimku, ni na ultrazvuku. E, onda sam zamolila doktorku sa psihijatrije da mi pogleda svu decu, jer sam primetila da u njihovom ponašanju ima sličnosti. Poslali smo muž i deca i ja krv na analizu u Belgiju i rekli su nam da pet godina moramo da čekamo rezultate – ispričala je Dragana pre dve godine.

Za tih pet godina, kod svakog deteta počeli su da se pokazuju znaci bolesti. Rezultati iz Belgije samo su potvrdili njihove najveće strahove, da je u pitanju genetska bolest, kojoj nema leka.

– Spastična parapareza, bila je konačna dijagnoza. Bolest koja se zasniva na mutaciji gena muža i žene. Što znači da smo još desetoro dece izrodili, sva bi bila bolesna. Muž je vesti teško podneo i ubrzo smo se razveli. Mnogi će reći da je imao sreće, jer je sa drugom ženom dobio zdravu devojčicu, ali ja zaista ne mislim da sam izvukla deblji kraj, to jest da sam sa mojom bolesnom decom nesrećna, čak suprotno – priznaje ova majka.

dragana jović deca
Foto: Printscreen

Isti duh Dragana i njena deca uspeli su da zadrže i nakon što im je poplava koja je 2014. pogodila Obrenovac, uništila kuću i sve uspomene.

– Ostalo mi je samo nekoliko fotografija kad su mi deca bila zdrava, ali šta je, tu je, takva nam je sudbina. Naravno, ima teških dana, kao kad im uhvatim poglede da gledaju zaljubljene parove. Ili kad me mole da ih vodim u grad, a ja ne znam kako to da izvedem. Ali guramo dalje. Volimo se i čuvamo se i dajemo sve od sebe da jedni drugima ulepšamo dan. I kad su tužni, trudim se da ih nasmejem. Njima je već dovoljno teško, a zamislite da sam svaki dan natmurena, koliko bi im bilo teže… – rekla je Dragana.

Draganinoj deci možete da pomognete uplatom na Draganin broj računa 115-0038163311400-64.

Izvor: Telegraf.rs

Nenad je otac 2 dečaka sa Daunovim sindromom, banka ga odbila za kredit, traži pomoć na Fejsbuku

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link