Magazin

Bila je velika zvezda Jugoslavije, povukla se sa scene i život posvetila bolesnom unuku

Naša pevačica se gotovo potpuno povukla sa estrade, život je posvetila bolesnom unuku Luki, koji ima osam godina i dijagnostifikovan mu je autizam. Osamdesetih je bila izuzetno popularna i ne postoji nijedan iole značajan festival u bivšoj Jugoslaviji na kome nije učestvovala, bila nagrađena ili bar zapažena… Reč o Maji Odžaklijevskoj.

Prelomnom godinom u njenoj karijeri se može smatrati 1979. kada je na Beogradskom proleću otpevala „Daljine“, jedan od svojih najvećih hitova, a prvi LP „Biće sve u redu“je objavljen tek 1982. godine.

Maja je majka je dve odrasle kćeri Tee i Andree, živi skromno, bez glamura, a živi sa unukom kome je posvetila svo vreme.

– Luka je autističan, još ne govori i ja sam mu se potpuno posvetila. Ne kažem da sam zanemarila sebe, ali ja nisam u prvom planu u ovakvoj situaciji – rekla je Maja svojevremeno gostujući u emisiji „150 minuta“.

Ona je u emisiji otkrila i da je Luka osam meseci živeo samo sa njom i da početni period nije bio lak.

– Prva tri meseca bilo je teško. Odvojivši se od roditelja on je to manifestovao samopovređivanjem. To je vrlo tipično za autističnu decu. Kako je shvatao da sam ja neko ko njega bezuslovno voli, tako je i on postao pamuk sa mnom i prema meni – rekla je Odžaklijevska.

Maja je dodala i da se ona nije navikavala na život sa unukom, već Luka na život sa njom.

– Nisam ja ni na šta morala da se navikavam. Ja sam samo pružila svoje srce. On je bio taj koji je morao da se navikne da više nije u okruženju sa mamom i tatom, nego sa bakom.

maja-odzaklijevska-autizam-unuk
Screenshot

Prvi simptomi autizma

Pevačica tvrdi da je njen unuk prve simptome autizma počeo da pokazuje u drugoj godini, nakon što je primio vakcinu.

– Ja savetujem roditeljima da budu otvoreni i da javno govore o autizmu svoje dece, jer će tako steći uslove da dobiju pomoć. Mi smo tako našli bioenergitičara, kvantnu medicinu. Mnogo toga što Luki zaista pomaže i evidentnan je njegov napredak, Ne treba kriti nečiji autizam. To nije mentalna bolest. Autizam je štaviše stečen, neću da ulazim u to ali mislim da je dobrim delom kriva MMR vakcina jer posle toga je Luka počeo sa prvim manifestacijama. Zatvranje, asocijalnost, bežanje ispod stola. Jednostavno, izolacija. Vrlo brzo posle vakcine su krenule te reakcije. Posle mesec dana – rekla je ona i dodala:

– Ja sam prva primetila. Moja ćerka nema iskustva, a ja sam već odgajala dvoje dece. Prosto, nije imao fokus na mene, a imao ga je sa šest meseci. Nije imao nikakav fokus, nikakvu interakciju. Možete da vičete pored njega, on je u svom svetu i tužan onako.. To je veoma bolno za roditelje – ispričala je Maja deo bolne životne priče.

Maja je otkrila da iako ne govori, njen unuk sve razume

– Prve dve godine govorio je one prve reči koje dete izgovara: mama, tata, baba. A sad više ne govori. On već pet godina ćuti. Doduše, peva i izgovara neke slogove, ali to je sve. Inače, sve razume – rekla je pevačica.

Priznala je i da zbog svega što prolazi u borbi da pomogne unuku nekada to utiče i na njeno zdravlje.

– Prvo reagujem, a onda imam padove postfestum. Imam emocionalne, ali i fizike padove. Pada mi imunitet, pa se razboljevam. Kad imam problem ja ga tog trenutka rešavam. a onda kada se dovoljno opustim onda se to reflektuje na moje zdravlje ili čak i na moje raspoloženje.

„Ja sam iz Jugoslavije, zemlje koje više nema“

Izvor: Blic

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


14 Shares
Share via
Copy link