pozivnica autizam Slagalice - slike i crtezi
Galerija Rajko Mamuzić
Dogadjaji Izložbe

Izložba slika i crteža dece i mladih sa autizmom

Izložba slika i crteža dece i mladih osoba sa autizmom „Slagalice – slike i crteži“, nastalih na likovnoj radionici uz podršku i nadzor slikarke Maje Stojanović, otvara se danas 5. aprila u 18 sati u Galeriji Rajka Mamuzića. Izložbu organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, a posetioci je mogu pogledati do 14. aprila.

Svi koji dođu na otvaranje ove neobične izložbe moći će da upoznaju zanimljiva dela ali i njihove autore. Tu će biti Dušan Aksentijević, Marko Aliov, Marko Bajin, Strahinja Banović, Viktor Bevanda, Vanja Bošnjak, Aron Velišek, Stefan Videnović, Stefan Gavrić, Svetozar Golušin, Petar Živković, Milica Zdravković, Saša Zec, Nikola Maksić, Lav Nikolić i Boro Radoja.

Likovne radionice za decu i mlade sa autizmom, već pet godina, organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada u prostorijama u ulici Bate Brkića 12 u Novom Sadu.

Štafelajnu produkciju, koju imamo prilike da vidimo na ovoj izložbi, karakteriše zaokupljenost širokom platformom razvoja slikarske forme, izraza i kompozicije. Nameće se težnja za smeštanjem objekta u kompoziciju slike. Ovi radovi nisu proizvoljni, strani ili apstraktni, već su realni i doživljeni. Pored toga, način izvedbe teži apstrahovanju izraza gde se u pojedinim radovima primećuje zastupljenost geometrizacije, kontrole slikarskog poteza i kolorita. Najzastupljeniji momenat je realizacija finalnog proizvoda. Nameće se ekspresivni potez koji se račva u mnoge podvrste i tipske obrazce koji se može objasniti definicijom crteža kao univerzalnog sredstva vizuelne komunikacije.

deca_autizam
Galerija Rajko Mamuzić

Linija služi kao vid izražavanja i prezentovanja likovnog stvaraoca unutar sebe, ali isto tako daje nam uvid u informaciju o doživljaju viđenog i dotiče prirodu njene fenomenologije. Linija kao moć izražavanja ima jak uticaj na čovekovu psihologiju, a pogotovo u domenu slikarstva. U ovim radovima sa izložbe, u fazi rađanja linije i samog umetničkog izraza, dominira sigurnost izlagača, tako što se ona izvodi sa samouverenošću koje se kreće u rasponu i u debljini, varirajući i pretvarajući se, u određenom momentima, u tačku ili mrlju. Ove linije imaju karakter koji odražava ujedno i karaktere osoba koje ih izvode. Pored intenziteta, linije se lome na određenim mestima, ali uz određeni red. Crteži koji su pored linije urađeni sa dodatkom boje, osnažuju emotivan doživljaj viđenog i predstavljaju usložavanje poruke koju ova dela nose.

Pogledajte koja izložba dočekuje posetioce

Spomen-zbirke Pavle Beljanski

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Ivana Vukovac

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share