Magazin

Čuveni gastronomski sajt “Taste Atlas” promoviše šargarepu iz Begeča, tvrde da je najbolja na svetu

begeč
Printscreen

Šargarepa iz Begeča krči svoj put na svetskoj kulinarskoj mapi pružajući putokaz u kom pravcu državna strategija za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo mora da se razvija.

Čuveni kulinarski sajt Taste Atlas ponudio je čitaocima begečku šargarepu, u kategoriji „nove namirnice“. Кako su napisali, ova sorta šargarepe potiče iz Begeča blizu Novog Sada, u Srbiji, odnosno, njenoj pokrajini Vojvodini.

Šargarepe su uzgajane od sorte Daucus Carota L, imaju intenzivno narandžastu boju, slatke su i bogatog ukusa. Odgovarajuća klima i uslovi zemljišta sjajni su za uzgoj ove vrste povrća u oblasti, a šargarepa se ovde uzgaja još od 1927. godine, piše Taste Atlas, a prenosi Kurir.

Begeč je mesto dobro poznato po proizvodnji šargarepe, kao i krompira.

Lokalni poljoprivrednici danas proizvedu toliko šargarepe, da u vreme njenog branja, kud pogled dopire mogu da se vide beskrajna narandžasta polja šargarepe.

Većina šargarepe izvozi se širom sveta, kaže Taste Atlas, stavljajući još jednu našu namirnicu na listu traženih u svetu. Begečka šargarepa 2017. postala je zaštićeni brend.

Begečani napravili novu vrstu rakije od šargarepe

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link