Balkan Vesti

Srbi u Mađarskoj mogu da toče benzin po nižim cenama, Austrijanci tuže Budimpeštu

madjarska benzin

Vozila sa srpskim i slovenačkim registarskim tablicama izuzeta su od povećanih cena goriva za strane vozače u Mađarskoj koje su stupile na snagu u petak u ponoć, piše portal dailynewshungary.com, a prenosi Tanjug.

To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cenama od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare.

Kako se objašnjava u tekstu, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva, koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Portal dodaje da će lista zemalja koje su izuzete od odluke mađarske vlade o povećanoj ceni goriva za strance biti objavljena u uredbi ministra za spoljne poslove.

Pored toga, dailynewshungary navodi, pozivajući se na portal Blik, da je slovenačko Ministarstvo ekonomije 10. maja ograničilo maloprodajnu cenu eurosupera 95 na 1,56 evra, a veleprodajnu na 1.54 evra, dok maloprodajna cena evrodizela iznosi 1,67 evra, a veleprodajna oko 1,65 evra.

U Srbiji, vlada takođe na mesečnom nivou ograničava maloprodajne cene goriva, pri čemu nedeljeno vrši njihovu korekciju, piše dalje u tekstu i dodaje se da litar eurosupera u našoj zemlji košta trenutno oko 1,53 evra, a da je maloprodajna cena evrodizela 1,71 evro.

U Austriji se, nakon odluke Mađarske da točenje goriva po subvencionisanoj ceni omogući samo vozilima sa domaćim registracijama, priprema kolektivna tužba protiv Budimpešte.

Nevladina platforma COBIN pokrenula je akciju za vozače iz Austrije i EU koji su bili prinuđeni da kupe gorivo u Mađarskoj po višoj ceni od Mađara, jer to smatraju kršenjem principa o jednakom tretmanu svih građana EU.

Vozači, koji su kupili gorivo po višoj ceni u Mađarskoj, treba da se registruju na sajt organizacije, uz sačuvani račun, a kada se prikupi dovoljan broj, slučaj će biti predat advokatima. Organizatori najavljuju podnošenje tužbe zbog kršenja sporazuma EU.

Predstavnici COBIN su protekle subote sami proverili primenu nove mere u Mađarskoj. Kako navode u saopštenju, na jednoj benzinskoj pumpi kompanije MOL u blizini austrijske granice postavljena je informacija za strance, prema kojoj pravo na subvencionisanu cenu goriva imaju samo vozila sa mađarskim, srpskim i slovenačkim registarskim tablicama.

Izvor: 021

U centru Budimpešte stan 400€, široki bulevari, blizina i povoljne cene privlače naše ljude

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

47 Shares
Share via
Copy link