Ljubimci Magazin

Naučnici dokazali da mačke pate kada su odvojene od vlasnika

Mačka koja pati
Foto: Pixabay

Uglavnom je rasprostranjeno verovanje da su psi više vezani za vlasnika, a mačke za kuću, kao i da ovi mali tigrići, koji nam ulepšavaju svakodnevni život, ne pate previše ukoliko su razdvojeni od članova svoje ljudske porodice.

Međutim, to može da izjavi samo onaj ko nikad nije imao macu za kućnog ljubimca, a sada su i naučnici potvrdili koliko su ove prelepe životinje u stvari vezane za vlasnike, kao i da ova tvrdnja ne može biti dalja od istine.

Naime, tokom serije eksperimenata, istraživači su ispitivali da li se razlikuje odnos mačaka i potpunih stranaca, od odnosa koji one imaju sa svojim vlasnicima, piše magazin „Mačka“, a prenosi impulsportal.net.

U različitim eksperimentima u kojima su se mačke nalazile u sobi same, sa svojim vlasnicima, ili sa potpunim strancima, pokazalo se da su mačke daleko više vezane za svoje vlasnike.

Dok su bile same ili sa strancima, bile su opreznije, retko su im prilazile i nisu se igrale sa njima, dok su vlasnicima prilazile i bile raspoložene za igru i druženje.

Zaključak istraživača je da razdvojenost od vlasnika, na mačke deluje podjednako stresno kao i na pse, a to je jasno uočljivo iz njihovog ponašanja.

Kada osećaju teskobu i potištenost, kao i kada su tužne, dešava se da mokre po stanu ili da se oglašavaju više nego obično.

Izvor: impulsportal.net

Naučnici pokušali da daju konačan odgovor da li su inteligentniji psi ili mačke

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link