Putovanja

Izabrana najbolja država na svetu, ovde se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

devojke-sreca

Znamo da građani Srbije, prema najnovijijm podacima Eurostata, rade najduže tokom nedelje u čitavoj Evropi. Zato nam priča koje sledi deluje kao nekakva socijalistička utopija iako je reč o stvarnoj zemlji sa vrlo razvijenom životnim standardom njenih, gle čuda, „srećnih građana“.

U pitanju je Luksemburg, zemlja koja je uspela da napravi najbolji balans za svoje građane između poslovnog i privatnog života. Prema pisanju Travel magazina, Luksemburg je titulu najbolje zemlje za život zaslužio i zbog sistema u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više dana godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u proseku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Inače, parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosečan broj radnih sati nedeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog veka i osećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Panorama Luksemburga
Panorama Luksemburga

Posle Luksemburga, na listi su Austrija i Danska čiji su žitelji više nego zadovoljni kvalitetom sopstvenog života a zanimljivo je da na spisku u „top 10“ nema najjače evropske ekonomije-Nemačke.

Velika Britanija je na 17. mestu zahvaljujući razumnom prosečnom radnom vremenu od 36 sati nedeljno, relativno visokom životnom veku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u proseku 7,5 sati tokom noći što je dobar rezultat.

Očekivano, Sjedinjene Američke Države našle na 87. mestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a deo populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u proseku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vreme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega pet  dana godišnjeg odmora, u Meksiku šest a u Maleziji osam.

Izvor: zena.blic.rs

Objavljena lista najsrećnijih zemalja na svetu za 2022. godinu

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link