Magazin Putovanja

10 zemalja u kojima se istinski živi, najmanje radi i mirno spava

Luksemburg
Foto: Pixabay

Osim ako ne radite u državnom sektoru, gde je partijska knjižica ulaznica za uhlebljenje na narodnim jaslama do penzije, uz kojekakve sinekure, dobro znate da se svaki dinar u Srbiji zarađuje krvavo.

Vrlo često su ljudi čistog obraza i večito praznog novčanika primorani da rade dva posla samo da bi preživeli, a to neretko podrazumeva nemogućnost odlaska na bolovanje, ili nedostatak plaćenih slobodnih dana za godišnji odmor.

Pored svega ovog, radnici vrlo često pristaju i na mobing od strane nadređenih, sve u strahu gubitka mizernog posla sa još jadnijom platom.

Međutim, u razvijenim zemljama se kvalitet života upravo meri balansom između poslovnih obaveza i slobodnog vremena, a neke od evropskih zemalja već uveliko isprobavaju model četvorodnevne radne nedelje.

Ukoliko eventualno razmišljate o preseljenju u neku zemlju koju smatrate idealnom za život, treba da mislite i o tome, jer nekad stvari nisu baš kao što nam izgledaju sa distance.

Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način života i troškove u velikim gradovima, piše B92.

Ako vas zanima koji narodi uspevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vreme, pogledajte rezultate nove studije u nastavku.

Građanima Luksemburga broj dana godišnjeg odmora raste sa životnom dobi

Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosečan broj radnih sati sedmično, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog veka i osećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Po svim tim kriterijumima, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi.

Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u proseku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte celu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

  • Luksemburg
  • Austrija
  • Danska
  • Norveška
  • Finska
  • Švedska
  • Francuska
  • Belorusija
  • Holandija
  • Švajcarska

Što manje plaćenog odmora i više radnih sati, stanovnici nezadovoljniji

Velika Britanija je na 17. mestu zahvaljujući razumnom prosečnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom veku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u proseku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a deo populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u proseku 46 sati nedeljno.

S obzirom da je radno vreme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena.

Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Izvor: B92

Ovo je 13 najliberalnijih gradova u Evropi, među njima i jedan iz komšiluka

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link