Magazin Svet

Ginekološke potvrde o nevinosti devojaka i dalje se izdaju u Luksemburgu

test nevinosti luksemburg diskriminatorni zakon
Foto: Shutterstock/Real Window Creative

Možda vam zvuči neverovatno, ali u srcu Evropske unije, u Luksemburgu, ginekolozi i dalje izdaju potvrde o nevinosti devojaka, često pod pritiskom porodice.

U ovoj državi još uvek je na snazi arhaičan i diskriminatoran zakon, koji omogućava kontrolu seksualne aktivnosti mladih devojaka, upozoravaju Sandra Desi i Enji Ismaili, koji su pokrenuli peticiju da se taj zakon konačno stavi van snage.

U peticiji se navodi da „pojedine porodice žele da dobiju dokaze o nevinosti svoje ćerke“, a da „devojke ne mogu da odbiju takav pregled pod kaznom odmazde“.

Zbog toga traže zabranu takve prakse, prenosi N1.

Učenici na meti glasina i pod stresom zbog pritiska roditelja

“Pojedini učenici su zaista uplašeni, na meti su glasina u školi, ili su pod stresom zbog pritiska roditelja, koji traže od njih da redovno daju ovu vrstu potvrda,“ napisala je Enji Ismaili, socijalni radnik u Službi za psiho-socijalnu i školsku podršku u srednjoj školi Belval u gradu Eš na jugu Luksemburga, godinu dana pre podnošenja peticije.

Njena koleginica, nastavnica književnosti u istoj školi Sandra Desi, sa kojom je i pokrenula peticiju, kaže da još uvek ima ginekologa koji pristaju da izdaju takva uverenja, često pod pritiskom porodice.

“Bila sam šokirana kada sam videla potvrdu o nevinosti koju mi je pokazao jedan ginekolog iz Luksemburga. Pisalo je da je urađen vaginalni i analni test. Nisam mogla da verujem,“ kaže Sandra Desi.

One dodaju da takvi testovi nemaju ni naučnu osnovu, ni pravnu vrednost i da je “neverovatno” da u Luksemburgu ne postoji zakon koji ginekolozima zabranjuje izdavanje uverenja o nevinosti.

Sednica u parlamentu zakazana za sredinu aprila

Zbog toga su i pokrenule peticiju, koja je u kratkom roku prikupila dovoljan broj potpisa da o njoj raspravlja i nacionalni parlament.

Sednica na kojoj će Luksemburški poslanici razmotriti uvođenje zakona kojim se zabranjuje izdavanje uverenja o nevinosti je zakazana za 17. april, piše Kvotidijen.

Bivša ministarka zdravlja Luksemburga Polet Lenert je u odgovoru na poslaničko pitanje 2022. godine navela da tadašnja vlada “deli mišljenje SZO o potrebi da se ukinu potvrde o nevinosti“, ocenivši da je „suprotno principu jednakosti“, ali se na tome i završilo.

U međuvremenu su Francuska i Velika Britanija donele zakone o zabrani izdavanja sertifikata o nevinosti.

Izvor: N1

Poznata glumica šokirala priznanjem: “Izgubila sam nevinost sa 35 godina”

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link