Koronavirus Magazin

Lončar: Zabraniti antivakserima da šire laži na Internetu

Ministarka pravde Maja Popović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar saglasni su da je neophodno stati na put širenju antivakserskih sadržaja na Internetu u Srbiji. Dok Popović poziva Tužilaštvo da reaguje u skladu sa Krivičnim zakonikom, Lončar apeluje na građane da se drže relevantnih medicinskih dokaza koji su svi na strani vakcinacije.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će uputiti poseban apel Tužilaštvu da reaguje na širenje lažnih vesti na društvenim mrežama, kao i u medijima u vezi sa vakcinacijom.

Odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića o “antivakserima koji šire paniku”, Popović je navela da je širenje lažnih vesti krivično delo Krivičnog zakonika i dodala da samo treba da se postupa po tom zakonu.

“To znači da nadležna tužilaštva reaguju na svako širenje lažnih vesti”, rekla je Popović.

Ona je dodala da ne postoji način da se građani obavežu da se vakcinišu, ali da sami treba da budu svesni da je to neophodno.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na građane Srbije da se skocentrišu na dokaze, a oni su, tvrdi, na strani vakcinacije.

“Ne postoji nijedan dokaz da vakcina škodi, imate million i jednu činjenicu za vakcinu, da spašava živote, da poboljšava zdravlje, da sprečava prenošenje virusa, a za ovo što rade antivakseri nemate nijednu činjenicu, nijedan dokaz”, naveo je Lončar.

Lončar je predložio da se na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije stanovništva, pišu agencije, a prenosi 021.

“Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i na Tviteru. Ljudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se”, naveo je Lončar.

Brnabić: Antivakseri hoće potvrde da bi putovali

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su na masovnom punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu dva volontera ubacivala u sistem ljude koji se nisu vakcinisali da bi dobili potvrdu o vakcinaciji.

Ona je rekla da su antivakseri želeli potvrdu da bi mogli da putuju i istakla da je to ozbiljno krivično delo.

Na Sajmu uhapšen volonter koji je izdavao lažne potvrde o vakcinaciji

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
440 Shares
440 Shares
Share via
Copy link