Magazin

Ovo je priča o 2 diskretna heroja, požrtvovanju i ljubavi u doba korone

vlada-rentgen
Foto: Slavica Plavšić

Ovo je priča o rendgen tehničaru kojeg su, od početka epidemije, u Kraljevu upoznali mnogi koji su dolazili da snime svoja pluća i starom rendgenu „rođenom“ iste godine koji će uskoro, bez kvara, imati 100.000 ekspozicija

Verovali ili ne, oni su vršnjaci!  I jedan, i drugi su 1972. godište, obojica „rasitnili“ 50. godinu života. Svakodnevno su zajedno, nerazdvojni već skoro dve godine.

Zanimljivo je da i jedan, i drugi rade – savršeno. Nema kvarova ni zamora materijala. Ni kod jednog, ni kod drugog. Čudna je, fascinantna ta ljubav preko X zraka!

Da su bar smešteni na nekom boljem mestu…  Šteta što nisu. Jer – glavni junak ove priče i njegov „prijatelj“ rendgen – rade u podrumskim prostorijama kovid ambulante Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu. Ne smeta njima ni to da rade neumorno.

Uskoro će rendgen „proslaviti“ i stohiljaditi napravljeni snimak pluća kovid pacijenata. Bez ijednog kvara!

A nagledali su se svega u ovo strašno vreme korone. Najviše kovid pneumonija, “grudvi snega”, „mlečnog stakla”…svega što korona ume da napravi razdirući pluća. I ne bira. Ni muškarce ni žene, ni mlade ni stare.

Slušaju tehničari i rendgen pažljivo, teške ljudske priče, ponekad sa strašnim, ponekad sa srećnim krajem. I krišom obrišu suze i znoj, od muke, strahote, premora…

Važno je da – ne posustaju, iako odavno ne postoji ni, nekad čuvena fabrika u kojoj je rendgen napravljen. Ne haje stari rendgen ni za savremenu digitalnu konkurenciju. Mnoge je nadživeo i pobedio. Ko su junaci ove čudesne priče?

Njegovo veličanstvo rendgen  aparat  Ei  JUGORENDGEN sa serijskim brojem 56 13  88,   proizveden 1972. godine u fabrici EI Niš  i Vladimir Nović, rendgen tehničar, rođen 1972. godine u Kraljevu.

Voli aparat da se „druži“ i sa sjajnim rendgen tehničarima: Jasminom, Mišom, Dejanom. Ali – sa  Vladom je ta ljubav – posebna.

Voli Vladimir i brza kola, i moćne brze motore, voli ljude, voli život… Uz pomoć ove moćne mašine zarađuje skromnu platu rendgen tehničara  kojom izdržava i školuje tri divne ćerke tinejdžerskog doba. A zna se, mladim devojkama svašta treba.

Vladimira poznaju Kraljevo i okolna mesta. Nema koga nije „uslikao” ovom moćnom mašinom. Nekima je, možda, spasio život jednim od svojih oko sto dobrovoljnih davanja krvi.

Bio je Vladimir i regionalni kordinator u promociji zaveštanja organa u kampanji „Produži život“, koja je pokrenuta 2008. godine. Do usvajanja novog zakona 2017. godine u Kraljevu i Raškom okrugu, zahvaljujući, pre svega Vladimirovoj priči o značaju zaveštanja organa, 4.560 građana potpisalo je donorske kartice.

vladimir-novic
Vladimir Nović/Foto: Slavica Plavšić

Donirao je Vladimir pre četiri godine i kožu nepoznatim momcima povređenim  u strašnom požaru, učestvovao je mnogo drugih humanitarnih akcija.

Ipak, ovo je priča o čudesnoj, velikoj ljubavi, preko X zraka, JUGORENDGENA – legenderarnog old tajmera zdravstva u Srbiji i večito nestašnog dečaka, beskrajno hrabrog i velikog srca.

Zato, budimo prvi koji će im poželeti srećan naredni rođendan – taj jubilej od pola veka koji će obeležiti 2022. godine i poželimo im da ga proslave sa što manje posla i bez strašne „gospođe” korone.

A nagrade… kovid dodatke, slavu i lovorike za Dan Kraljeva… verovatno će i sledeće godine  dobiti neko sa „većim” zaslugama.

Ipak, ostaje nada da će jednom „sve to narod pozlatiti”.

Vladimiru je dovoljno što zna da „šireći svoju dobrotu oko sebe istovremeno je učvršćujemo i u drugima“.

 Autor: Prim. dr Slavica Plavšić

Članica Saveta UPK

Doktorka koja besplatno popravlja zube deci samohranih majki

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link