Magazin Srbija

Sve tajne dolaska Rio Tinta: Nestašica vode, otrovni gasovi, prljava tehnologija…

Rio Tinto, najveća rudarska kompanija na svetu, planira da otpočne izgradnju rudnika za ekspolataciju jadarita na nalazištu u Rađevini, blizu Loznice. Radovi na izgradnji rudnika, trebali bi da počnu 2022. godine i trajaće oko četiri godine. Nalazište u blizini Loznice gde je pre šesnaest godina otkrivena ruda jadarit je jedinstveno u svetu zbog visoke koncetracije litijuma i bora i predstavlja jedno od najznačajnih nalazišta litijuma u svetu.

ZLATO 21. VEKA

Ruda jadarit otkrivena je 2004. godine u ležištu “Jadar” kod Loznice i kao takva je jednistvena u svetu.
Korisne komponente ove rude su litijum i bor i upravo zbog litijuma predstavljaju glavno interesovanje kompanije RIO TINTO.

Prema rečima Dragane Đorđević, koja je u gostovanju na TV Prva, pojasnila da se litijum ekspoloatiše u svetu tako da je
– oko 70 %  u skladištima u južnoj americi slane vode do kojih je lako dopreti
– oko 24% pegmatiti čvrste stene
Dok se u nalazištu nadomak Loznice nalazi  10 % od ukupno istraženih resursa litijuma u celom svetu.

Litijum je neophodan za izradu litijum-jonskih baterija koje se koriste za skoro sve uređaje koji zahtevaju punjenje električnom energijom: telefoni, računari, električna vozila.

Ove baterije imaju produžen rok trajanja i koriste se za skoro sve u svakodnevnom životu. Upravo je to glavni razlog zbog kog su kompanije poput Rio Tinta ali Vlada nekih zemalja u konstantnoj potrazi za novim rezervama ovog “zlata 21. veka”.

Prema najnovijim podacima sa sajta mining.com, cene litijuma su vrtoglavo porasle u 2021. godini za čak 88% što iziskuje ogromnu potražnju za novim iskopavanjem ove rude. U Kini je potražnja za litijum-gvožđe-fosfatniim baterijama u vekikom porastu što će doprineti da cena litijuma nastavi da raste.

Kako se dobija litijum? Da li može i jare i pare?

Dragana Đorđević sa instituta za hemiju tehnologiju i metalurgiju, koju su meštani Mačvanskog kraja pozvali na predstavljanje projekta za ekspoloataciju od strane Rio Tinta, govorila je u emisiji na TV Prva i istakla nekoliko glavnih kako ona kaže „sumnjivih“ tački.

1. Količina vode koja će se koristiti, i zašto ne iz Jadra nego iz Drine

Na pitanje koje je postavila na zvaničnom prezentovanju projekta, koliko vode će se utrošiti na iskopavanje i ekstrahovanje litijuma iz jadarita nije dobila odgovor jer je to poslovna tajna. Prema njenim rečima u opštinskim dokumentima stoje podaci da če kompanija RIO TINTO iz Drine uzimati 3.000 m3 vode a u reku varaćati za 50% više, što je za nju jasan znak da će se natrag u Drinu vraćati otpadne i toksične materije.

Margareta Milosavljević, viši savetnik za zaštitu životnue sredine kompanije RIO TINTO, odgovorila je na ove navode i istakla da je prostornim planom predviđeno 1000m kubih iz priobalja Drine, koje naziva već degradiranim i zagađenim, od strane kompanija koje su prethodno vadile šljunak.

Litijum-posledice-ispumpavanja-vode.
Foto: Cristobal Olivares/Bloomberg/ predsednik nardodnog saveta u Atakami stoju u presušenom rezervoaru vode u selu Peine.

2.TEHNOLOGIJA je još tajna

Prema rečima Dragane Đorđević, rudne stene (poput nalazišta kod Loznice) zahtevaju komplikovan proces prerade uz koriščenje velike koncetracije sumporne kiseline i to donosi efikasnost u ekstahovanju litijuma od 75%. Da bi se efikasnost povećala, u proces se dodaje fluorovodonična kiselina. U toku ovog procesa se forimira gas, silicijum tetra fluorid koiji je veoma opasan i toksčan i ne postoji način kojim bi se njegovo emitovanje u atmosferu sprečilo.

To praktično znači da će lokalno stanovništvo biti izloženo trovanju otrovnim gasom.

Viša savetnica za zaštitu životne sredine kompanije RIO TINTO tvrdi da je tehologija za proizvodnju i preradu jadarita jedinstvena u svetu, da će se obavljati u skladu sa zakonima RS i EU. Tvrdi da se sumporna kiselina neće korisititi ali na pitanje koja tehnologija će se koristiti u rudniku Rio Tinto, javnost ostaje bez odgovora.

Država stoji uz projekat “Jadarit”

Imali smo prilku da čujemo izjavu predsednika Aleksandra Vučiča, koji proteste povodom izgradne rudnika naziva smešnim.

„Mi nemamo prirodna bogatstva koja će nam doneti milijarde, imamo jadarit odnosno litijum i zato umirem od smeha kad gledam demonstracije koje organizuju, to je nešto najsmešnije, demonstriraju u zapadnoj Srbiji – Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, stalno demonstriraju, kažu zbog Rio Tinta, tamo će da nastane katastrofa, neće nikakva katastrofa da nastane.”

Upravo se na državu i poziva viša savetnica za zaštitu životne sredine. Konkretna pitanja o uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi ostala su bez odgovora jer je „izvršena procena uticaja na životnu sredinu“ i država ju je odobrila.

Meštani strahuju za svoje plodne njive i smatraju da rudnik donosi ekološku katastrofu i odlučni su da ne odustaju u borbi da se izgradnja rudnika spreči.

Sa druge strane predsednik ne vidi nikakav problem. U fokusu njegovog interesovanja je fabrika za električne automobile.

„Mi nećemo da dozvolimo nikakvo bušenje dok ne naprave najveću fabriku baterija za električne automobile, da se ovde prave baterije. Pa onda pet odsto rudna renta za Srbiju, i velika fantastična fabrika da procveta ceo taj kraj. I kreće izvoz u ceo svet. A to da stave nekome kovertu u džep, pa da nose blago iz Srbije neće moći.”

Ko zapravo ima korist od iskopavanja jadarita? Da li predsednik poručuje da je fabrika baterija za električne autombile dovoljan razlog da vlasnici kompanije Rio Tinto, kako on kaže „nose blago iz Srbije“ ?

Država štiti Rio Tinto toliko da im se zakonski ne može zameriti bukvalno ništa

 

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

 • Ko i na osnovu cega je dozvolio ulazak ove companije u NASU SRBIJU?
  CIJA JE SRBIJA?
  Narode moj pozovimo nase profesore,inzenjere,naucnike,studente da krenemo u odbranu nasih ZIVOTA I NASE SRBIJE. Zorana Mihajilovic ekonomista ? Kakve veze ona ima sa ekologijom,medicinom,rudarstvom,sumarstvom,gradjevinarstvom, hemijom, biologijom…..to isto vazi i za Anu Brnabic,Aleksandrom Vucic,Goranom Vesic, Slavica Djukic ( njene izjave nas osramotise u celom svetu. Nasi cenjeni LEKARI SVETA poludese od sramote njenih izjava). Ustani SRBIJO i ZAUSTAVI OVO ZLO.
  NAS GENETSKI KOD DNK JE NJIHOV CILJ. BIOINZENJERING.
  Pogledajte ovo na youtube:
  Who Was Skanderbeg? Factual Data Exposes The Hidden Truth
  Nema predaje.

145 Shares
145 Shares
Share via
Copy link