Magazin Srbija

Jadar Lithium dobio dozvole za geološka istraživanja, meštani Pranjana zahtevaju hitnu zabranu

suvoborska greda
Foto: Prinskrin/Facebook

Iinicijativu koju je predalo ekološko udruženje „Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, potipisalo je više od 50 odsto meštana. Iz ovog udruženje su danas zatražili od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanje bora, litijuma i drugih metala na tom području koja su Prostornim planom te opštine omogućena firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda.

– Danas smo opštinskim vlastima u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom tražimo urgentnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenja svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju – rekla je predsednica udruženja Ljiljana Bralović.

Ona je naglasila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima koja bi kompanija „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda trebalo da vrši na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se geološka istraživanja bora i litijuma vrše na njihovim imanjima.

– Smatramo da bi istraživanja i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na našu inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta – rekla je Bralović.

Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije u martu ove godine.

Izvor: Ekološko udruženje „Suvoborska reka“

Zlotsku reku vlasti svele na baru, dozvolile izgradnju MHE, Bor će ostati bez vode

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

711 Shares
711 Shares
Share via
Copy link