Srbija Vesti

Oglasio se Linglong, radnike iz Vijetnama preseljavaju

linglong
Foto: N1

U toku je akcija premeštanja vijetnamskih radnika zaposlenih na gradilištu kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, potvrđeno je medijima. Prema prvi saznanjima, Vijetnamce premeštaju na drugu stranu industrijske zone, gde su smešteni radnici iz Kine.

Velika buka u srpskoj javnosti podigla se pre šest dana, kada je TV N1 objavila snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče radnika iz Vijetnama, koji je prvi javno pričao o nehumanim uslovima u kojima žive, odveli u Beograd i njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smeštaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima. Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma „Linglong“.

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

– Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju – rekao je radnik iz Vijetnama.

Oglasila se i kompanija Linglong. Ona je saopštila da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu.

Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti. “Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni”, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

Izvor: N1, Nova

Ne brane Zrenjaninci vijetnamsko roblje, nego srpsku čast i najsvetiju baštinu

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link