Magazin

Ugledni kardiolog 2 godine trpeo jezivo nasilje i pretnje: ‘Pišaćeš krv, zaklaćemo ti ćerke’

jozef-glasnovic
PrtSc

Preslušavanjem telefonskih razgovora između Nebojše Nikolova (48), njegove nevenčane supruge Dragane Petrović (32) sa uglednim niškim lekarom J.G. (66), koga su kako tvrdi tužilaštvo dve godine držali u ropskom položaju, danas je pred Višim sudom u Nišu ovom paru nastavljeno suđenje za trgovinu ljudima.

Više od dva sata trajalo je emitovanje zvučnih zapisa nastalih u januaru i februaru 2021. godine, krunskih dokaza Višeg javnog tužilaštva da su Nebojša i Dragana svoju žrtvu fizički i psihički zlostavljali, uzimali joj sav novac i terali ga da spava na ulici.

– Ti i tvoja porodica su mrtvi… Tvoje kravetine od ćerki su mrtve… Kad se skupe na ručak, bombu ću da bacim, kad je on (Nikolov) u pitanju, nisam normalna…Gajim mržnju prema tebi i tvojoj porodici. Nije me briga za moju decu a kamoli za tvoju. Samo ga uznemiri još jednom, zaklaću i tebe i tvoju porodicu. Samo da znaš da si praćen, ima ljudi koji će to da završe za male pare. Da li čitaš u novinama da kolju za 100, 200 evra.

Nebojša će da završi na lečenju a ti na groblju da oplakuješ ćerke. Prodaće EKG a tim parama će da plati nekog da ti i jednu i drugu ćerku izbuše. Još jednom li ti se desi da zadremaš, baciću te kroz prozor sa petog sprata , kunem ti se, glavu ću da ti polomim. Ako ostaviš tvoje maramice kod nas u stanu, staviću ti ih u usta da ih pojedeš. Crkni, smrad, ostaje smrad, crkni majmune – reči su koje su se čule u sudnici a koje se pripisuju optuženoj Dragani.

Ona dalje optužuje lekara da Nebojšu Nikolova truje lekovima umesto da ga leči.

– Kako objašnjavaš što on pije 15 bromazepama i kafetina i što je oštetio jetru. Stvaraš mu traume, nerviraš ga, otrovao si ga lekovima, ali polako, nećeš imati decu a ni tvoja deca neće imati decu. Vojvode Bojovića (ulica gde živi lekareva porodica) će zarasti u travu – čulo se dalje na sudu.

Telefonska komunikacija dokazala je i navode tužilaštva da je Glasnović po naredbi ovog para boravio na ulici ispred njihovog stana te da je spavao u kolima.

– Jel tebi rečeno da držiš glavu uspravno, da je ne spuštaš kao bolesnik, retard, jer ću kičmu da ti polomim ako opet spustiš glavu da plašiš ljude. Zašto si stao nasred ulice, nisi lutka na izlogu, da te vidi policija. Uvek pokušavaš da nam nešto uradiš ali nećeš da uspeš.

Ako opet staneš na svetlo, glavu ću da ti polomim – govorio je ženski glas za koji tužilaštvo tvrdi da je Draganin. Isti glas upućuje lekara kako da otvara vrata njihovog automobila u kojem je spavao.

– – Polako otvaraj vrata, inače ćeš da platiš štetu ako oštetiš drugo vozilo. Slobodno udaraj, ima kamere, ti ćeš sve da platiš – čulo se u sudnici.

Strašne pretnje čule su se i od muškarca za koje tužilaštvo tvrdi da je Nikolov. Nezadovoljan što J.G. jer nije obavio telefonski razgovor sa pacijentom kojem je bio potreban pregled, Nikolov viče na svoju žrtvu.

– Ću ti ga nabijem u usta da ga progutaš – govori muški glas. Polomiću ti kosti i zube, pišaćeš krv – reči su mučitelja niškog kardiologa.

Današnji snimci potkrepili su navode tužilaštva o finansijskoj eksploataciji J.G. U jednom od razgovora čuje se kako žena traži od lekara da potpiše priznanicu na 2.800.000 dinara kao garanciju da ih neće uznemiravati.

Snimci su takođe dokazali da je žrtva bila u velikom strahu. On sve vreme bespogovorno izvršava njihova naređenja i pravda im se za svoje postupke.

– Dece mi moje i unučadi, ne sekiraj se, potpuno si bezbedan i bezbrižan. Evo umotao sam se, hladno mi je ne izlazi mi se – reči su J.G. kojima je odgovorio na optužbe da truje Nikolova i potvrdio da je zimu provodio na ulici i u kolima. Objašnjavao im je da dobro vodi računa da ne bude sumnjiv što je neprestano napolju.

– Policija je otišla na gore a ja sam se spustio nadole. Evo pomeriću se, neće da me vide – govori J.G.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića da prokomentarišu snimke, Dragana Petrović nije odgovarala. Međutim, Nikolov, koji na prethodnom glavnom pretresu kada je emitovana prva serija zvučnih zapisa, nije negirao njihovu autentičnost, sada je isticao da ne prepoznaje svoj glas na snimku. Na pitanje sudije zbog čega je danas promenio iskaz, odgovorio je da je morao da kaže da je to njegov glas, jer se plašio za svoj život.

– Policija mi je naredila da kažem da je to moj glas na snimku. Prebili su me kada su me uhapsili. Krvnički su me tukli i zapretili da ću biti mrtav ako ne potvrdim da sam to ja – vajkao se Nikolov.

Advokat Svetislav Veličković, punomoćnik porodice lekara, nakon današnjeg glavnog pretresa saopštio je da su snimci dokaz da je J.G. živeo u nenormalnim uslovima dok je bio u vlasti ovog para.

– Iz preslušanih razgovora se vidi da je bio ucenjivan i maltretiran. Spominju se i neke cifre od 2.800.000 dinara što objašnjava zašto je kod Nikolova pronađena priznanica koju je oštećeni potpisao, na 50.000 evra. Sve ovo ukazuje da su počinili delo koje im se stavlja na teret a da je njihova odbrana usmerena na izbegavanje odgovornosti – kazao je Veličković.

Branilac optuženih advokat Miroslav Ristić je pak smatrao da je tužilaštvo do ključnih dokaza došlo na nezakonit način.

– Snimci su delimično pribavljeni na nedozvoljen način, postojala je naredba za snimanje određenih razgovora ali ovde se koriste i neki snimci iz privatnog telefona mog klijenta, za koje nije postojala dozvola za snimanje. Čuli smo segmente razgovora koje je tužilaštvo odredilo optužnim aktom, ti su delovi izvučeni iz konteksta pa mogu da imaju dvostruko tumačenje. Ne bih da ih još komentarišem, ostavićemo to za završnu reč – kazao je Ristić.

Žrtva zlostavljanja nije saslušavana pred sudom jer su veštaci ustanovili da pati od trajne psihičke poremećenosti kao posledice oštećenja mozga.

Protiv Nikolova se vodi još jedan postupak pred Višim sudom i to za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja vojnog lekara Gorana Damnjanovića, koji je priznao navode optužbe.

Između ostalog Damnjanović je potvrdio navode tužilaštva da je Nikolova koji nije bio vojni osiguranik, pregledao osam stotina puta iako je svaki put ustanovio da nema zdravstvenih problema te da mu je dao EKG aparat, vlasništvo Vojne bolnice.

Suđenje će biti nastavljeno 4. jula kada će optuženi imati poslednju priliku da iznesu svoju odbranu jer su se u toku postupka branili ćutanjem.

Izvor: Nova

Bračni par iz Niša 2 godine držao poznatog hirurga kao roba, tukli ga i terali da spava na klupi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link