Novi Sad

U zalivni sistem Limanskog parka uloženo 39 miliona dinara, trava kao spržena brenerom

limanski-park
Foto: 021.rs

Zalivni sistem u Limanskom parku, koji je koštao više od 39 miliona dinara i koji je finansirala republika, bio je u kvaru baš tokom prethodnih, najtoplijih prolećnih dana.

Posledice po travu su vrlo vidljive budući da je trava u Limanskom parku dominantno spržena, zebeležio je portal 021.rs tokom vikenda.

Problem s osušenom travom u ovom parku, ali i na drugim lokacijama u Novom Sadu, primetili su i građani.

Kad je reč o Limanskom parku, koji je dobio zalivni sistem s namerom da upravo eliminiše probleme održavanja zelenila, jedna Novosađanka ukazuje na to da joj nije jasno kako se ovakve stvari dozvoljavaju.

„Radovi su trajali mesecima, mesecima smo preskakali rovove i gacali po blatu, a evo šest meseci kasnije ne znamo ni da li radi, trava je potpuno spržena. Druga stvar koja nas, vlasnike pasa, svake godine mori je to što se svake, ali svake godine sačeka da trava poraste do struka i da izraste popino prase, onda tu travu pokose i iako imaju mašine za skupljanje pokošene trave, oni to ne urade, to se osuši, popino prase ulazi psima u šapice i uši. Veterinari i sami kažu da je to svake godine u ovom periodu problem, jer neretko dovede do ozbiljnih komplikacija kod pasa. Onda se sve to osuši i kako duva vetar leti na sve strane i onda kašljemo i kijamo i mi i psi“, kaže čitateljka 021.rs.

U parku su vidljive posledice instalacije zalivnog sistema, ali i visokih temperatura koje su zabeležene tokom maja.

Na pitanje novinara 021.rs zbog čega je Limanski park u ovakvom stanju, u Gradskom zelenilu kažu za pomenuti portal da je došlo do kvara na zalivnom sistemu.

„U Limanskom parku je postojao tehnički problem sa pumpom koja crpi vodu iz bunara. U toku je otklanjanje kvara i zalivni sistem će za nekoliko dana ponovo biti u funkciji“, poručuju za 021.rs u ovom preduzeću.

Kako dodaju, svi ostali zalivni sistemi koje ima Novi Sad (u Futoškom parku, Kameničkom parku, Dunavskom parku, u novom parku između Novog naselja i Detelinare, na Bulevaru Evrope) su u funkciji.

Na pitanje novinara pomenutog portala kako je nekoliko vrelih dana uticalo na stanje zelenih površina, te da li su radnici Zelenila manualno zalivali, u preduzeću navode da su posledice prisutne, a zaliva se svakodnevno.

„Svakako da visoke temperature utiču na stanje travnjaka jer dovode do isušivanja korena i usporenog rasta trave. JKP ‘Gradsko zelenilo’ više od dva meseca kontinuirano, svake večeri i jutra, radi manuelno zalivanje u svim delovima grada u dve smene. Osim parkovskih površina, zalivaju se i ulični drvoredi, kao i kvartovsko zelenilo. Ukupna površina održavanja zelenila iznosi oko 550 hektara. Tačne lokacije se svakodnevno objavljuju na sajtu, kao i na društvenim mrežama preduzeća“, kažu u Zelenilu.

Novi Sad je ove nedelje imao dva dana obilnih padavina, što je od pomoći zelenilu da se oporavi. Pomenuti zalivni sistemi, inače, pomažu da zelenilo bude u dobrom stanju bez obzira na vremenske prilike i manualni rad radnika Zelenila.

Limanski park sa 2 objekta od 300 m2 nije znak da smo velegrad

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link