Magazin Novi Sad

Limanci protiv betoniranja livadice i Galensove garaže

Foto: Printskrin/ YouTube

Stanari novosadske mesne zajednice “Ivo Andrić“ predali su zahtev za izmenu Generalnog urbanističkog plana u kojem ukazuju na 3 ključna propusta koja prete da ugroze kvalitet života u ovom delu grada.

Primedbe se odnose na predviđenu javnu garažu kod kružnog toka (Bulevar Evrope), prostor za sport i rekreaciju pored iste garaže i planiranu zgradu Poreske uprave na livadici na Limanu 4.

Uprkos izjavi gradonačenika Novog Sada da želi da Novi Sad bude zelena prestonica Evrope, ta želja je slabo ukrojena u Generalni urbanistički plan.

Na teritoriji novosadskog kvarta Liman 4 planirane su samo zgrade i garaže, dok je zelenilo ovaj put ostalo sa nula bodova.

– U izradi GUP nisu konsultovane MZ, ne može neko znati bolje nego mi koji živimo ovde 20-30 godina – rekao je u razgovoru za Luftiku Predrag Milošević, potpredsednik MZ “Ivo Andrić”.

U primedbi koju potpisuju predstavnici MZ “Ivo Andrić” za planiranu javnu garažu kod kružnog toka ne postoji nijedan opravdan urbanistički i ekonomski razlog.

Javne garaže se nisu pokazale kao uspešan projekat u Novom Sadu. U javnoj garaži Makston, preko puta Limanske pijace od 250 mesta, tek oko 100 se povremeno izdaje. To pokazuje da Novosađani nemaju 600 evra za godišnji zakup mesta u graži, stav je ove MZ.

Kao isplative, iz ove MZ smatraju jedino garaže u centru grada koje se plaćaju na sat.

Preko puta planirane javne garaže nalazi se Galensov komples zgrada Avenija Garden, a južno od garaže je planirana izgradnja još jednog stambenog kompleksa u vlasništvu pomenutog investitora. Ono što je alarmantno je da useljavanjem samo jednog kompleksa možemo očekivati nezapamćene gužve sa parkiranjem, smatraju iz ove MZ.

Stanari Galensovih zgrada će zauzeti slobodna parking mesta, te će stanari Ive Andrića biti prinuđeni da u potrazi za parking mestom pomeraju automobile prema ulici Narodnog fronta, što će izazvati haos na čitavom Limanu 4.

Stav ove MZ je da je izgradnja graže u interesu privatnih investitora koji ne sme biti iznad interesa građana.

Kao rešenje za ovaj problem, iz MZ Ivo Andrić predlažu izgradnju besplatnog parkinga po ugledu na parkinge na raskrsnicama Balzakove i Narodnog Fronta, kao na uglu Ive Andrića i Narodnog Fronta.

Besmisleno je stanarima novih zgrada koji nemaju sredstava ili ne žele da kupe parking mesto nuditi Javnu garažu koja se plaća jer će sav teret pasti na stanovnike ove MZ, navodi se u primedbi.

Predrag Milošević, potpredsednik Saveta MZ Ivo Andrić, Liman 4 za Luftiku objašnjava da je Savet MZ Ivo Andrić prepoznao 3 glavna problema u Generalnom urbanističkom planu koji će drastično i negativno uticati na kvalitet života na Limanu 4.

– Javna garaža, sportski sadržaji i nova betonska zgrada poreske uprave su zamišljeni na totalno pogrešnom mestu. Detaljno smo obrazložili zašto i dali nov predlog. To su činjenice koje su neoborive i samo zlonamernim osobama koje imaju interes, ovo neće biti jasno – rekao je on.

Milošević objašnjava da  se prostor koji je obeležen za sport rekreaciju nalazi uz planiranu javnu garažu u blizini kružnog toka. Koliko je zdravo baviti se sportom u blizini prometne raskrsnice, koja će biti dodatno opterećena izgradnjom mosta jedno je od pitanja koja su postavili stanovnici MZ “Ivo Andrić”.

Zajedno sa Nacionalnom asocijaciojom Zeleni krovovi Srbije, Savet MZ “Ivo Andrić” izradio je primedbu na planiranu lokaziju zgrade Poreske uprave.

– Kada usmeno dobijete obrazloženje „zašto poreska uprava na livadi“ (strategija grada da se izmeštaju javne službe po gradu), shvatite da nisu uzimali u obzir ništa drugo, nego su tražili samo zelenu površinu na mapi u urbanom delu grada – rekao je Milošević.

Naime, lokacija na kojoj prema GUP treba da se gradi zgrada Gradske uprave je zelena površina. Stanari Limana 4 žele da tako i ostane i umesto betoniranja predlažu da na ovih 8 000 m2 umesto zgrade nikne urbana šuma.

Po ugledu na evropske prestonice, Novi Sad bi prvi u Srbiji dobio urbanu šumu koja podrazmeva veliki broj vrsta koncentrisan na malom prostoru koji ujedno raste mnogo brže. Urbane šume podstiču vraćanje prirodi, a na ovaj način unapređen prostor služio bi za razonodu, okupljanje, podigao bi kvalitet vazduha ali i sam kvalitet života građana.

Predrag Milošević objašnjava za naš portal da su u MZ “Ivo Andrić” analizirali isključivo teritoriju ovog dela grada ali da je opšti utisak da se GUP predviđaju isključivo zgrade a da zelenila gotovo nema.

Milošević kaže da će ove probleme izneti i na poslednjoj prezentacija GUP Novog Sada, koja je zakazana za sutra u 10h u amfiteatru Spensa.

– Planiramo da u petak idemo prvi put na Prezentaciju gde ćemo još jednom i lično uručiti ovaj zahtev zaposlenima Urbanizma. Planovi se ne menjaju na osnovu pitanja već na osnovu argumentovanih pisanih zahteva.

– Što se tiče same Prezentacije, ona je zamišljena formalno, kao nužno zlo za zaposlene. Prvo, vreme održavanja prezentacija nije prilagodjeno gradjanima već zaposlenima Urbanizma. Drugo, te prezentacije jesu bile korisne ali i dalje preovladava utisak da su neki predlozi u planu bili namenski uradjeni za nekoga. Opšti utisak je da je Plan trebao i morao biti bolji i prilagodjen više gradjanima – rekao je Milošević.

Prve dve prezentacije GUP protkle su u znaku loše komunikacije, nezainteresovanosti nadležnih za saradnju i sukobima. Podsećamo, prvu prezentaciju je direktor Urbanizma Dušan Miladinović demonstrativno napustio nakon što su mu neki od građana dovikivali da “lupeta kao Brnabićka” i da je “tipičan predstavnik SNS-a”.

– Želim da dodatno naglasim, da smo izuzetno ozbiljni sa zahtevima ali da ne želimo da u petak učestvujemo u dodatnim prepirkama sa zaposlenima Urbanizma jer će mnogi doći naoštreni za tako nešto. Pozivaćemo Urbanizam od sledeće nedelje i tražiti dodatne sastanke ako je potrebno. Urbanisti treba da shvate da naši predlozi stižu od gradjana i članova saveta, koji žive na Limanu 4 par desetina godina. Takodje, prilikom izrade takvih planova, Urbanizam je trebao uključiti i predstavnike mesnih zajednica, koji najbolje poznaju svoju okolinu. Time se ne bi dešavale i ružne scene kojih je bilo na Prezentaciji – poručio je on.

Predrag Milošević ispred MZ “Ivo Andrić” poziva sve zainteresovane građane i udruženja da šalju svoje argumentovane primedbe Urbanizmu. On naglašava da ukoliko sada ne pošalju primedbe do kraja januara, moraće da sačekaju na tu prilku do 2030. godine, a i tada će biti kasno da se mnoge stvari izmene.

Podsećamo, svi zainteresovani građani, udruženja i organizacije mogu svoje primedbe na Generalni urbanistički plan da predaju u toku trajanja javnog uvida, do 5. februara.

Prekinuta prezentacija Novog Sada na vodi direktor Urbanizma uvređeno napustio prostoriju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link