Magazin

Levijatanove maske su pale i otkrile ružno, prljavo i zlo lice

levijatan
Printscreen

“To je jedna prikriveno fašistička kampanja koja je uspela. Prvo su krenuli sa pričom ’ko bude dirao životinje imaće posla sa nama’, da bi se to pretvorilo u oduzimanje konja romskom dečaku.”

Pokret „Levijatan“ i njegov lider Pavle Bihali  konačno je ogoljen pred očima javnosti. Sad je jasno da je ovo ekstremno desničarski pokret čiji je samo paravan bio aktivizam za zaštitu životinja. Maske zaštitara životinja su pale istupom i učešćem u akciji oslobađanja Zvezdana Jovanovića, kada su zajedno sa fondacijom čuvenog Kapetana Dragana, sakupljali potpise za peticiju za oslobođenje direktnog atentatora premijera Zorana Đinđića. Kapetan Dragan ili Dragan Vasiljević je ratni zločinac, nekadašnji vođa paravojne jedinice „Knindže“.

Pitanje je da li će put od zaštitnika životinja do ekstremnih desničara biti završen tamo gde je i počeo – pred Ustavnim Sudom? Levijatan se kandidovao na prethodnim izborima i vrlo je moguće da će se kandidovati i na ovim, te postoji mogućnost da organizacija uđe u parlament.

Da podsetimo, od svog osnivanja 2015. godine mesto da danonoćno štite životinje, kako su najavili sa početka, članovi organizacije se bave nasiljem, proganjanjem, pretnjama, prikrivenim i ne tako prikrivenim nacizmom, izazivanjem rasne, nacionalne i verske mržnje. Sve to spada pod nasilno kršenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih prava ili manjinskih prava, širenje mržnje što bi trebalo da podstakne Ustavni Sud na zabranu.

Pokret Levijatan postaje poznat medijima 2017. godine posle svog nastupa sa fantomkama kao zaštitnim znakom i rečima njihovog vođe Pavla Bihalija:

“Rećiću samo da niko neće proći nekažnjeno, ako znamo za slučaj zlostavljanja životinja , pa nek shvati ko kako hoće.”

Tada deluju kao ozbiljna organizacija i zbog agresivne retorike protiv nasilja nad životinjama ubrzo dobijaju simpatije javnosti. Primećeno je poigravanje ljudskim emocijama koja je sa početka zbunjivala.Recimo podeljeni snimak psa na štiklama koji su članovi Levijatana pretvorili o priču o otvaranju bordela sa psima u Srbiji po ugledu na zapad.

Prva kontraverza Levijatana dešava se 2018. godine kada su vođe pokreta privedene zbog pretnje jednom azilu. Teror na društvenim mrežama se nastavlja kada su od svojih pratilaca tražili da saznaju identitet jednog twitter-aša uz novčanu naknadu. Ove godine vođa pokreta u intervjuu za Telegraf izjavljuje da je bio ultra desničar kao i da ima „VIP tretman od policije“.

Njihov uticaj raste tokom 2019. godine. Dešava se skandalozni napad na albanskog pekara u Borči zbog suludih slika njegovog radnika koji rukom pokazuje albanskog orla a koji pritom nije bio ni na radnom mestu niti slika ima ikakve veze sa pekarom i vlasnikom iste.

Taktika saradnje sa čuvenim youtuberom Baka Praseto, Bogdanom Ilićem, se smatra nebitnom, iako je Bogdan veoma uticajan kod mlađe publike, adolescenata i tinejdžera. Te godine su da podsetimo pretili i klevetali glumca Segeja Trifunovića zbog navodnog spaljivanja zastave Srbije.

Skandalozno slikanje pripadnika pokreta sa nacističkim obeležijima na majcama, Crnim suncem koje je promovisao Hajnrih Himel ni manje ni više nego ispred spomenika žrtvama Novosadske racije, odjeknulo je medijima ali mi i dalje verujemo da zaštitari sve rade u ime dobrobiti životinja.

List Danas iz pouzdanih izvora saznaje kako su članovi pokreta primorani da sarađuju sa SNS-om još tokom boravka u zatvoru, oni to poriču. Izvor ostaje anoniman.

Poslednjeg dana vanrednog stanja u Srbiji član Levijatana Filip Radovanović snima video u kome svojim vozilom uleće u bodljikavu žicu centra za migrante u Obrenovci dok izgovara kako ne želi muslimansku državu i neće to da trpi.

Kandidatura se dešava kao poručena za SNS, sada imaju opoziciju koja je i nasilna i huliganska.

Te godine, na julskim protestima ’20, pretučen je glumac Sergej Trifunović, on tvrdi da su to uradili letvijanci a oni da se to nije desilo.

Levijatan ponavlja iste greške, namamili su i pretukli B.M. (43) zbog vređanja na društvenoj mreži facebook, iako je čovek napravio prethodno snimak izvinjenja. Tada je privedeno šest pripadnika pokreta a samo jedan je zadržan. Ubrzo potom se dešava i teror preko društvenih mreža, Levijatan preti i napada decu koja su gađala ikonu Svetog Save. Da je to lepo, niko ne kaže ali pretnja deci je još manje lepa.

Danas plivaju u „istom sosu“. Nedavno se desio skandal sa terorisanjem azila „Vučijak“, terorisali su devojku koja im je pokazala srednji prst na instagramu a pokušali su i da prekinu skup Stranke Slobode i Pravde u Kragujevcu.

Poverenik za zaštitu ravnopravnoti je Levijatanu dao rok od 30 dana da ukinu svaki sadržaj koji aludira i podstiče mržnju prema Romima.

Ovo nije sve i šta je sledeće.

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
283 Shares
283 Shares
Share via
Copy link