Novi Sad

Neonastički simboli osvanuli u Novom Sadu na Dan oslobođenja grada

nacisticki-grafiti-novi-sad
Foto: 021 / Printscreen

Desetine neonacističkih grafita pojavili su se širom Novog Sada, a nastali su uoči antifašističkog marša koji je održan povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Keltski krstovi, svastike, oznake 14/88 i ostale neonacističke poruke, kao i grafiti protiv LGBT zajednice, pojavili su se na zidovima Katoličkog i Jevrejskog groblja u Novom Sadu, Kulturne stanice Eđšeg i brojnim stambenim zgradama na Grbavici, piše 021.

Građani koji žive na Grbavici sa kojima je reporter 021.rs razgovarao kažu da su grafiti nastali u noći između 23. i 24. oktobra, a da su ih uočili tek ujutru.

Iz Građanskog pokreta Bravo osuđuju pojavu ovih grafita i ističu da je Novi Sad grad sa snažnom antifašističkom tradicijom.

– Pojavljivanje antisemitskih, fašističkih i nacističkih simbola u danima uoči marša, i u mraku, pokazuje da su ovakve grupe prisutne u Novom Sadu, i da mogu slobodno da deluju pod okriljem i patronatom pojedinih političkih aktera, ali i institucija koje ne reaguju na njihovo divljanje već mesecima, pa i godinama unazad – ističu iz ovog pokreta.

Oni od nadležnih traže da hitno reaguju i uklone grafite.

“Tražimo i da policija i pravosuđe preduzmu korake iz svoje nadležnosti, da pronađu i kazne počinioce koji su ispisivanjem ovih grafita počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”, ističu oni.

Pozivaju građane i građanke Novog Sada da ovakve grafite prijave kada ih uoče u svom kvartu ili ulici.

Ovo je još jedan u nizu antisemitskih grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu poslednjih meseci i godina.

Podsetimo i da je u ponedeljak, 23. oktobra, obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana su brojni zvaničnici i građani slavili oslobodioce grada, ali i odavali pomen žrtvama rata. Uveče je organizovan Antifašistički marš, a učestvovalo je nekoliko stotina Novosađana.
Podrži 021

Neonacisti u centru Beograda slavili Milana Nedića, policija statirala

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link