Magazin Putovanja

Ako letujete u Albaniji, keš stalno nosite sa sobom i obratitite pažnju na cene u marketima (FOTO)

Plaža albanija Saranda
Foto: albanija.rs

Sve više naših turista u poslednjih nekoliko godina se odlučuje da letnji odmor provede u Albaniji, čemu je u značajnoj meri doprinela otvorenost ove zemlje u vreme pandemije koronavirusa u poslednje dve godine, ali i lepe plaže i povoljan smeštaj.

Većina naših ljudi se opredeljuje za Ksamil, Sarandu, Golem, Drač ili Valonu, a do ovih gradova možete stići na četiri načina ukoliko se odlučite na putovanje automobilom.

Odabir puta zavisi da li idete na Jadransko ili Jonsko more

Ukoliko je vaša destinacija Drač, možete izabrati put preko Crne Gore, gde prolazite pored živopisnog Skadarskog jezera ili preko Severne Makedonije i Kosova.

Slično je i za Golem i Valonu, s tim što za ove destinacije možete da zaobiđete Kosovo i direktno u Albaniju uđete iz Severne Makedonije, pored prelepog Ohridskog jezera.

Ako se odlučite za Sarandu ili Ksamil, koje naši turisti posećuju u sve većem broju, a odlikuje ih prelepa tirkizna boja Jonskog mora i locirani su preko puta Krfa, možete dodati opciju da putujete preko Severne Makedonije i Grčke, ali u tom slučaju prelazite čak tri državne granice.

Put do Ksamila
Foto: Printscreen

Gorivo svuda skupo, avion možda isplatlivije rešenje

Iako su cene goriva paprene kod nas, možda ćete se iznenaditi – nećete puno uštedeti ni ukoliko planirate da sipate gorivo u nekoj od država na proputovanju do vaše destinacije, kao ni u samoj Albaniji.

Štaviše, prema najnovijim informacijama, ispada da su benzin i dizel najjeftiniji u Srbiji (gde morate izdvojiti od 1,71 do 1,89 evra za litru, u zavisnosti koje gorivo koristite), dok su najskuplji upravo u Albaniji (od 1,96 do 2,10 evra), gde cena goriva varira od pumpe do pumpe.

Ipak u ovoj zemlji je drastično jeftiniji tečni naftni gas (TNG), čija se cena kreće oko 0,62 evra za litar, dok u Srbiji košta oko 0,98 evra.

Cene goriva albanija
Cene goriva Albanija, Foto: Facebook / Albanija letovanje / Dalibor Stanimirović

Kako se cene goriva menjaju iz dana u dan, nemojte očekivati preveliku uštedu ni na proputovanju kroz zemlje dok ne stignete do vaše destinacije, gde po punom rezervoaru možete uštedeti maksimalno 10 evra.

Upravo iz ovih razloga, ako se odlučite da letovanje provedete u Albaniji, a želite da putujete u sopstvenom aranžmanu, možda je redovna avio linija Beograd – Tirana najisplatljivije rešenje, a da put do željene destinacije nastavite busom ili drugim prevoznim sredstvom.

Uvek imajte keš kod sebe

Zvanična valuta u Albaniji je albanski lek, a razmenjuje se po kursu od oko 120 leka za 1 evro. U menjačnicama kurs zna da varira, pa najčešće možete dobiti od 117 do 119 leka za 1 evro. U opticaju se nalazi papirni novac u apoenima od 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 leka, kao i kovanice od 5, 10, 20, 50 i 100 leka.

Iako se evro praktično prima u svim ugostiteljskim objektima, prodavnicama i klubovima, plaćajte ipak u lokalnoj valuti, jer vam se može desiti da vas debelo zakinu na kursu.

Keš je najjednostavniji način plaćanja, jer brojni objekti nemaju terminale za plaćanje “plastikom”. Ukoliko deo novca nosite na kartici, proverite pre puta da li Vaša banka ima partnere u Albaniji ili se pripremite da platite proviziju u iznosu od 5-6 evra na 100 podignutih, piše sajt albanija.rs.

“Cene u prodavnicama nisu jasno istaknute ili je na kasi druga cena”

Upravo je jedna korisnica Fejsbuka u grupi Albanija Letovanje, podelila svoje iskustvo koje se tiče menjanja novca i plaćanja, koje nije baš najpozitivnije. Post prenosimo u celosti.

“Pozdrav svima. Trenutno sam u Ksamilu, na 15 dana odmora. Ovo je drugi put da smo tu i želim da podelim iskustvo koje nije baš tako lepo.

Kurs u menjačnici varira bukvalno svakog dana i nije čudo ako jedan dan dobijete jednu cifru, a drugi dan drugu.

U prodavnicama cena mnogih artikala nije obeležena, ili su obeleženi, a na kasi je druga cena, pa tako prilikom neke veće kupovine (gde ne gledate) naplate vam više (a ko će da zagleda svaki artikal na kasi).

Ako plaćate evrima, što je najgora varijanta, oni će da vam zaokruže cifru, pa je tako 4000 leka njima 40 evra, umesto 4720 leka.

Tako da od odmora postanete policajac, gde gledate na svaki korak da vas neko ne pređe”, napisala je Tamara na Fejsbuku.

Kurs fluktuira, ali je razlika minimalna

Usledili su naravno i komentari na ovu objavu.

“Mi smo bili prošle godine, svaki dan smo u istoj menjačnici menjali novac, možda svaki drugi i uvek je bila ista cena. Gorivo je bilo jeftinije nego u Srbiji na toj pumpi, na glavnom putu, restorani su bili povoljni, jedino što smo ležaljke plaćali za tih 10 dana, ali ni reč lošeg iskustva. Odlično smo se proveli. Ne znam šta se ove godine dešava”, napisala je svoja iskustva Ivana.

“Mi smo u Draču i OK je se što se toga tiče. Naplata je uvek kako treba, kurs im je 119, istaknut i u marketu i u kafeima, tako da se dobije 1190 leka za 10 evra”, napisao je drugi korisnik Fejsbuka.

Vladimir je potvrdio da kurs fluktuira, ali da je razlika koja se dobije zanemarljiva:

Fluktuira od 117 do 119, ali to je minimalna razlika. Na hiljadu evra možes da uštediš jedan doručak. Stvarno mi nije jasno što toliko pričaju o kursu”, prokomentarisao je on.

U svakom slučaju, ako se odlučite za putovanje automobilom, komotno možete sipati pun rezervoar u Srbiji (ukoliko ne koristite TNG), novac nosite u kešu i otvorite četvore oči kada pazarite u prodavnicama.

A na plažama se opustite i uživajte u tirkizno plavom moru.

Jeftinija od Grčke a podjednako lepa: 5 najlepših mesta za letovanje u Albaniji

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
223 Shares
223 Shares
Share via
Copy link