Magazin Putovanja

Grčka popušta mere, Srbima je i dalje favorit za letovanje, tu su i Turska i Crna Gora

grcka-plaza
Foto: Privatna arhiva

Grčka popušta antiepidemijske mere, pa je i najveće interesovanje turista iz Srbije da tamo letuju, izjavio je danas za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je dodao da je veliko interesovanje i za Tursku i Crnu Goru.

Prema rečima Seničića, u Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, najdrastičnije mere su ukinute, a i ostale se popuštaju.

– Malo je veća distanca, maske se nose isključivo u zatvorenom prostoru, nema nekih drastičnih razlika u odnosu na ono što radimo i kod svoje kuće – rekao je on i dodao da se početkom juna značajno poveća broj naših turista u Grčkoj.

Po sporazumu sa Grčkom o priznavanju svih vakcina neophodno je da je prošlo 14 dana od revakcinacije, a popunjava se i PLF formular što čini jedan član za celu porodicu.

Za ulazak u Grčku je alternativa negativan PCR test do 72 sata, ili pozitivan koji nije stariji od devet meseci.

– Najava grčkih vlasti je da će od 1. juna, a najverovatnije ne tako brzo, već od 15. juna, biti obavezan zeleni sertifikat koji je sada moguće preuzeti preko elektronske uprave interneta ovde u Srbiji – kaže Seničić.

Ta procedura pravi malo problema starijim sugrađanima koji nemaju internet pa se zaposleni u turističkim agencija snalaze da pomognu.

– Deca do pet godina ne moraju da imaju nijedan od ovih dokumenata kada ulaze sa nekom starijom osobom, a očekujemo da se ta granica za decu podigne na 10 ili 12 godina već početkom juna meseca – rekao je on.

Dodao je da očekuje da se sredinom juna uvede i mogućnost mogućnost priznavanja negativnog antigenskog testa koji je značajno jeftiniji.

– Sezona koja je pred nama trebalo bi da liči najviše na one od 2018. i 2019. godine a postoji veliko interesovanje za Grčku, pre svega ljudi koji imaju zamenska putovanja, a ima i novih interesovanja – rekao je on.

Za putovanje u Tursku se prihvataju sve vakcine i negativan PCR test, a mladi do 18 godina ako putuju sa odraslima ne moraju da poseduju nijedan od ovakvih dokumenata

Za Egipat i Tunis još uvek je potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, a Seničić kaže da su u toku pregovori, i da očekuje da od sredine juna i oni prihvate naše sertifikate o vakcinama.

Kipar prihvata sve vakcine i negativan PCR, a deca do 12 ne moraju imati nikakav dokument kad su sa starijima.

Bugarska, Hrvatska i Slovenija prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, pozitivan PCR ne stariji od devet meseci, i negativan PCR od 72 sata, a važno je da prihvataju i negativan antigenski test.

Za Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju nije potrebna nikakva korona dokumentacija a putuje se sa ličnom kartom.

– Crna Gora ima značajno smanjene cene smeštaja i mogućnošću besplatnog lečenja ako se oboli od kovida, što pruža i Grčka – ističe on i dodaje da posle Grčke za Tursku i za Crnu Goru u ovom trenutku postoji najveće interesovanje na našem tržištu.

perast
Perast/Foto: Privatna arhiva

Za ovakvu situaciju i trendove oko mogućnosti putovanje Seničić kaže da su svetlo na kraju tunela i nada da će sezone biti.

– To je važno da bi turističke agencije počele nešto da prihoduju posle 14 meseci, tokom kojih su imale smanjenje prometa veće od 90 posto – kaže on.

Dodaje da država osim osnovne pomoći nije našla načina da pomogne agencije.

– I dalje se nadam da ćemo uspeti da dobijemo neku bespovratnu pomoć. Kao i da će uskoro po prioritetu koji je obećan agencije dobiti kredite iz Fonda za razvoj za koje su aplicirale – rekao je on.

Posebno je izdvojio probleme oko đačkog i omladinskog turizma koji ne funkcioniše duže od godinu dana pa nije realizovano oko 600.000 noćenja prošle godine.

– Insistiramo i molimo Krizni štab već duže vremena da nam se dozvoli realizacija dela programa za đački i omladinski turizam. Još uvek odgovora nemamo ali se nadam da ćemo tokom jeseni moći da realizujemo stara putovanja, jer ove godine nisu ni ugovarana – rekao je Seničić.

On je naveo i da je pozitivno što je država prihvatila izmene pravilnika o putovanju na predlog struke.

– Verujem da će to omogućiti najvećem broju agencija da ponovo pribavi licence i da nesmetano realizujemo ovu sezonu – zaključio je on.

Od 7 jutros otvoren Evzoni prelaz, 4 autobusa sa srpskim turistima već otišlo u Grčku

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link