Magazin

Srbi, koronavirus i letovanje: Najveće dileme i odgovori na 10 najčešćih pitanja

restoran-more

Više od godinu dana traje neprekidna borba sa koronom, pa ne čudi što ljudi, ophrvani svakodnevnim problemima, prosto sanjaju povratak u koliko-toliko normalan život.

Jedni sa nestrpljenjem iščekuju dan kada će moći da okupe porodicu, drugi da bezbrižno sednu u omiljeni kafić ili restoran, a nije mali broj onih koji uveliko maštaju o – letovanju.

Kako se situacija sa pandemijom korone na svetskom nivou menja praktično iz dana u dan, tako se menjaju i planovi za godišnje odmore.

Umesto da početkom proleća mnogi već imaju uplaćene aranžmane ili biraju omiljene destinacije i smeštaje, sada mogu jedino da se raspituju koje će zemlje biti zatvorene, odnosno u koje ćemo države moći da putujemo i pod kojim uslovima.

Pred vama je deset najčešće postavljenih pitanja i odgovora na njih.

1.Kako do korona pasoša EU

Građani Srbije koji budu želeli da putuju u EU imaće dve ili tri mogućnosti da dođu do korona pasoša.

Prvi je da dobiju evropski zeleni sertifikat na osnovu domaćeg dokaza o vakcinaciji, ali zemlje članice tek treba da utvrde kako će izdavati sertifikate građanima trećih zemalja.

Drugi način je da EU prizna direktno srpske sertifikate o vakcinaciji ako budu usklađeni sa evropskim sistemom provere informacija. Konačno, treća opcija je globalni korona pasoš, ali je teško da će on biti realizovan u skorijoj budućnosti, iako se o njemu ozbiljno razmišlja.

2.Koje vakcine priznaje EU

Evropska komisija (EK) nedavno je predložila uvođenje digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, svojevrsnog kovid pasoša. Međutim, on bi se odnosio samo na vakcine koje je EU odobrila, a to su do sada cepiva koja proizvode „Fajzer“, „Astra-Zeneka“, “Moderna“ i „Džonson i Džonson“.

Odobrenje su još zatražile i „Novavaks“, „Kjurvak“ i „Sputnjik V“.

Međutim, prema predlogu EK, države članice moći će da na svojoj teritoriji prihvate i druge vakcine osim onih koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

3.Vakcina, PCR, brzi test

Dokaz o vakcinaciji neće biti jedini uslov za putovanje u neku zemlju, već će postojati i alternativni modeli.

Jedan od njih će svakako ostati PCR test, odnosno dokaz o negativnom nalazu u poslednjih 48 ili 72 sata, a neke zemlje bi mogle da priznaju i test na antitela kao dokaz da ste preležali bolest, te da ste zaštićeni.

Kako se najavljuje, neke države će primenjivati testiranje na samoj granici, bilo nasumično ili za sve putnike koji dolaze.

Dakle, čak i ako neke države ne budu priznavale, na primer, rusku ili kinesku vakcinu, moći ćete da putujete uz prethodno testiranje.

4.Šta će priznavati Grci

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis već je najavio da će Grčka sigurno priznavati vakcinaciju ruskim „sputnjikom V“, odnosno da će svi koji su njome cepljeni moći bez problema da ulaze u zemlju.

Izvesno je da će i kineske vakcine biti na zelenoj listi, što je pre nešto više od mesec dana najavio i premijer Micotakis u razgovoru sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Nije tajna da je Kina jedan od najvećih investitora u Grčkoj u poslednje vreme, a sve više je i turista iz ove zemlje.

Dakle, Srbi koji su vakcinisani “sinofarmom” ne bi trebalo da brinu.

5.Tri varijante za Grčku

Krajem meseca ministri turizma Grčke i Srbije trebalo bi da postignu dogovor o načinu na koji će biti dozvoljen ulazak našim turistima ovog leta.

Kako trenutno stoje stvari, Grci će najverovatnije prihvatati potvrde o vakcinaciji, a u suprotnom putnici će morati da dostave negativan nalaz na PCR testu.

Po jednoj verziji, kao treća opcija spominje se potvrda da imaju antitela, odnosno da su eventualno preležali kovid 19.

Zavisno od epidemiološke situacije, Grci bi građanima Srbije mogli da otvore granice sredinom maja.

6.Turska, Egipat, Kipar

Kako su u više navrata najavili naši turistički poslenici, srpski turisti bi narednog leta, uz potvrdu o vakcinaciji, mogli bez problema da letuju u Turskoj i Egiptu.

Oni koji iz bilo kog razloga ne budu cepljeni, moći će, kao i do sada, u ove dve zemlje da uđu sa negativnim nalazom na PCR testu.

U toku su i razgovori sa Kiprom pošto se Srbija još nije našla na spisku 56 zemalja za koje su Kiprani otvorili granice uz negativan PCR test.

Srpska domaćica letovanje
Foto: REUTERS

7.Gde sad možemo bez testa

Kada bismo u ovom trenutku hteli da krenemo na letovanje, srpski turisti bi bez ikakvih ograničenja i zahteva mogli da se odmaraju u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, dok bi u Bugarsku, Tursku, Hrvatsku ili Egipat mogli da uđu, ali sa negativnim PCR testom.

Za sada našim državljanima nije omogućen ulazak u Grčku, Španiju, Italiju, Kipar.

Dakle, u ovom trenutku bismo mogli da letujemo u Neumu, Draču, Herceg Novom, Budvi…

8.Presudan ECDC koeficijent

Da li će srpskim državljanima pojedine države širom otvoriti vrata ili ćemo i dalje biti na crnim listama, umnogome će zavisiti i od broja zaraženih u našoj zemlji u datom trenutku.

Sve države se prilikom odlučivanja vode statistikom, odnosno koeficijentom Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji predstavlja broj zaraženih na 100.000 građana u poslednjih 14 dana.

Da bi neko bio u zelenoj zoni neophodno je da ima manje od 25 zaraženih na 100.000 ljudi, dok Srbija trenutno ima oko 950/100.000 i na korak smo od najgore crne korona zone.

Međutim, čak ni ulazak u zelenu zonu nam ne garantuje otvaranje granica, što smo videli prošlog leta.

9.Zavisi od broja zaraženih

Mogu mnoge države da prihvate potvrde o vakcinaciji ruskim ili kineskim vakcinama, mogu čak i da nas stave na zelenu listu država sa malim brojem obolelih od kovida 19, ali to opet neće značiti da naši turisti mogu slobodno da ulaze u Grčku, Hrvatsku, Italiju, Španiju…

Naime, mnogo toga će zavisiti od epidemiološkog stanja u pojedinim državama u datom momentu.

Jer ako početkom juna, na primer, bukne korona u Grčkoj, nema nikakve dileme da će Grci zatvoriti granice za turiste, da li delimično kao što je bio slučaj prošlog leta kada je rampa spuštena turistima iz regiona ili svim gostima, drugo je pitanje.

10.Problemi i sa povratkom

Dodatni problem za sve koji bi na primer sada krenuli na putovanje, predstavlja i povratak. Naime, po sada važećim propisima, srpski građani pri povratku u domovinu takođe moraju da imaju obavezan negativan nalaz na PCR testu ili idu u desetodnevni karantin. Izuzetak su samo oni koji dolaze iz BiH, Crne Gore, Mađarske, Bugarske, Albanije i Severne Makedonije.

U ovom trenutku čak ne pomaže ni dokaz da ste vakcinisani, piše Blic.

Letovanje u Grčkoj sve izvesnije, sklapaju dogovore o kovid pasošima sa 10 zemalja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


13 Shares
Share via
Copy link