Magazin Srbija

Umesto zelenog trga sa 37 novih stabala, Leskovčani uživaju u granitnoj pisti (FOTO)

leskovac-2
Foto: Eko straža

Radovi na uređenju centralnog gradskog trga u Leskovcu traju već dve i po godine.

Čak i pre početka radova, u novembru 2019. godine, oni su više puta odlagani, a ni do danas nisu završeni.

Najavljivan granit, zelenilo, fontana i bina

Najavljivano je da će Leskovčani ponosno moći da uživaju na trgu koji će krasiti nova pozornica i fontana, planirano je popločavanje granitnim i behaton pločama.

Foto: JP Urbanizam i izgradnja/ekapija

Ozelenjavanje trga sa novim drvoredima, najavljeno je kao posebna stavka, kao i postavljanje granitnih klupa, uz specijalno LED osvetljenje. Radovi su inače trebali da budu okončani do kraja 2020. godine, kako su prenele Južne vesti.

Foto: JP Urbanizam i izgradnja/ekapija

Kako je tada izjavio Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“, trg je trebao da se zove zelenim, jer je bila planirana sadnja 37 novih stabala, uz ostavljanje postojećih, pa su zelene površine trebale da zauzimaju čak 1.400 m2. Planirana je i izgradnja osnove za pilon.

Površina trga koji se uređuje iznosi čak 8.600 m2 i to bez površine rekonstrukcije trotoara Bulevara Oslobođenja od 2.700 m2.

Za radove na rekonstrukciji trga angažovana je lazarevačka firma Bauwesen, a investicija je vredna 223 miliona dinara, prenela je ekapija.

Za glavnog projektanta trga odabrana je Suzana Grebenarević, koja je najavila da će popločane površine biti u prirodnom granitu, svetle boje, koji bi trebalo da doprinese komforu trga, zbog privlačenja manje svetlosti i toplote.

Foto: JP Urbanizam i izgradnja/ekapija

Najavljeno je i postavljanje granitnih klupa, interaktivnih info panela, a pored već spomenute pozornice i fontane, i spomenik „koji treba da oslikava duh našeg naroda“. I ona je stavila naglasak na drveće i zelenilo, što je 2020. godine preneo portal gradjevinarstvo.

Foto: JP Urbanizam i izgradnja/ gradjevinarstvo.rs

Najavljena rekonstrukcija trga zasad donela samo granitno-behatonsku pustoš

Međutim, koliko se daleko stiglo sa rekonstrukcijom starog i izgradnjom postojećeg trga, najbolje se može videti iz instagram posta koji je objavila Eko straža.

Od zelenila i klupa nema ni traga, nekadašnji spomenik je izmešten (što je i predviđeno rekonstrukcijom), a koliko možemo videti, nema ni najavljene bine ni fontane. Samo behatonsko-granitna pustoš.

Zasad nema uplate izvođaču radova, gradonačelnik Leskovca nezadovoljan

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je početkom marta ove godine da od 223 miliona dinara predviđenih za rekonstrukciju, čak 180.000 evra odlazi za njegovo osvetljenje, prenosi Danas.

On je tom prilikom izrazio nezadovoljstvo firmom „Bauwesen“, izvođačem radova, najavljujući da je ona u blokadi, te da dok je takva situacija, neće biti uplaćena sredstva.

– Neću da uplatim ni jedan dinar bez ispostavljene situacije i samo da znate mnoge stvari neće biti priznate. Nadamo se da će brzo biti sve gotovo. Mesec ili dva, ali sam siguran da će po mojoj proceni i narednih pet, možda šest meseci neke sitnice da se sređuju i ispravljaju – kazao je Cvetanović, a prenosi Danas.

Dok radovi i traje traju, a na čiji je rok za završetak istekao još pre godinu i po dana, Leskovčani mogu da uživaju šetnjom po ovoj granitnoj pisti, a hlad mogu eventualno da potraže pod suncobranom neke od obližnjih kafića.

Ne izgleda baš kao na projektnim fotografijama, zar ne?

Pusti novosadski parkovi i blagodarni betonski sadovi: Umesto 49 hrastova, 49 jarbola

Izvori: Južne vesti, e kapija, gradjevinarstvo.rs, Danas

OGLAS

296 Shares
296 Shares
Share via
Copy link