Leo Bokerija je najpoznatiji ruski kardiohirurg koji tvrdi da doručak dovodi do gojaznosti, te da ga treba preskakati ako želite da dugo živite
Za najpoznatijeg kardiohirurga u Rusiji, Lea Bokeriju (85) kažu da je čovek-orkestar.
On je hirurg, profesor, promoter zdravog načina života, predsednik javne organizacije „Liga zdravlja nacije“, izuzetan sportista i društvena osoba. Ako ste slučajno naleteli na Jutjubu na njegov sistem vežbanja, verovatno znate koliko je vitalan i izdržljiv ovaj čovek.A odakle mu tolika snaga?
– Ona izreka: Doručak pojedite sami – je potpuna besmislica. Kad se probudite, telo počinje da se privikava na radno stanje, a vi sednete za sto i pojedete tanjir pun mesa, korpu hleba i sve to zalijete sa čašom nekog napitka…. Krenete na posao sa prepunjenim stomakom. Tada ste teški i sami sebi…
Kada smo sarađivali sa Amerikancima, tada sam primetio da veliki hirurzi ujutru u najboljem slučaju popiju šoljicu kafe. Tek u podne pojedu jedan sendvič i to zovu ručkom. U večernjim satim dolaze kući, jedu normalnu hranu, plivaju u bazenu, čitaju i odmaraju…
Znači doručak dajte neprijatelju, ručajte oko podne i normalno večerajte (ali ne u kasnim satim) i na kraju prošetajte pred spavanje ili vežbajte.
Po mom iskustvu ljudi koji tako žive – žive dugo i zdravo!
Ovaj savet poznatog ruskog lekara potvrdila su i najnovija istraživanja sprovedena na Kornel Univerzitetu. Naučnik Dejvid Levitski je otkrio da oni ljudi koji preskaču doručak za nekoliko nedelja znatno smanje kilažu, piše Stil.
Ovu teoriju je potvrdio eksperimentom čiji je cilj bio da se odredi količina hrane koju čovek unese u organizam tokom dana.
Polovina učesnika je doručkovala, druga grupa je odbijala doručak. Grupa koja je preskakala doručak dnevno bi u organizam unosila 408 kalorija manje, nego ona grupa koja je redovno doručkovala.
Prema ovom naučniku, preskakanje doručka se može smatrati odličnim sistemom brzog gubitka težine.
– Razumem da je preskakanje doručka u suprotnosti sa svim onim što znate o zdravoj ishrani, ali novi podaci nas dovode u ozbiljno razmišljanje da odustanemo od prvog jutarnjeg obroka. Naravno, ovo se odnosi na zdrave ljude. Ljudi koji imaju problem sa dijabetesom i hipoglikemijom, ne smeju da preskaču obroke kako bi održali nivo glukoze – kaže Levitski.
Svetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi kako je doručak najvažniji obrok u toku dana i osoba koja redovno doručkuje ima uredan metabolizam i nema problema sa viškom kilograma.
Tj. doručak ubrzava metabolizam. Međutim i oni se slažu da preterano bogat doručak može dovesti do gojaznosti. Ali normalan unos kalorija i mali obroci više puta dnevno mogu samo da pomognu gojaznoj osobi da smrša.
Evo šta nikako NE SMETE da jedete za doručak po preporuci Svetske zdravstvene organizacije:
1. Kobasice
Kobasice su ukusan, ali ne i zdrav proizvod. U njima ima najmanje mesa a najviše konzervansa i pojačivača ukusa koji znaju da izazovu i rak jednjaka.
2. Instant kaše
Da bi se skratilo vreme kuvanja, žitarice se podvrgavaju posebnom tretmanu zbog čega se ugljeni hidrati pretvaraju u skrob. Dodajte ovom šećer koji se koristi obilato da bi se poboljšao ukus i dobićete otrov koji se plasira kao zdrav proizvod.
3. Sušeno voće
Više je štetan nego koristan proizvod jer da bi se osušilo voće dodaju mu se određene hemikalije i šećeri koji ga čuvaju od propadanja.
4. Musli
Musli je čist šećer sa praznim kalorijama. Industrijska prerađevina koja se plasira kao zdrav doručak može vaše telo samo da otruje, a nikako da ga ozdravi!
5. Sokovi u tetrapaku
Ovakvi sokovi su puni konzervanasa jer ništa drugo ne može da ih „sačuva“ od propadanja. Sveže isceđen sok može da „živi“ samo 15 minuta. Onaj koji traje mesecima pun je šećera.
6. Banane i drugo egzotično voće
Korisno je ono voće koje raste u vašoj neposrednoj blizini. Ono voće koje mora da se transportuje iz prekomorskih zemalja prskano je nebrojeno puta raznim hemikalijama koje sprečavaju da se ono pokvari. Takvo voće je otrov.
7. Krem sir
Bilo koja dodatna obrada sir pretvara u čistu mast koja se lepi za vaša creva. Za pripremu krem sira koristi se sir koji se više ne može prodavati u svom prvom obliku jer mu je verovatno istekao rok trajanja.
Evo šta jede Leo Bokerija svaki dan:
„Prestao sam da jedem čokoladu, koju sam konzumirao u velikim količinama: došao bih iz operacione sale, pojeo 100 grama tamne čokolade i radio još 5 do 6 sati. To mi je bila neka vrsta dopinga.
Vremenom sam shvatio da me to neće nigde odvesti, pa sam počeo da praktikujem dijetu američkih astronauta. Isključio sam šećer, so i hleb. Izgubio sam 9 kilograma i osećam se mnogo udobnije nego ranije. Moj apetit se smanjio. Porodica me kritikuje i kaže da moram da jedem bolje, ali meni ovakav način ishrane odgovara.
Ujutru, po pravilu jedem malo švapskog sira, kad izlazim iz operacione sale – uzmem lagani jogurt ili kuvano jaje. A kod kuće večeram i to pun obrok.“
Jelo koje često jedemo za doručak skraćuje život za 36 minuta
Dodaj komentar