Magazin

Nepoznate činjenice o muškom telu

Muško telo umnogome se razlikuje od ženskog. Mnoge specifične osobine muškog pola nepoznate su i ženama i nauci. Predstavljamo vam 8 činjenica o muškom telu, koje mogu promeniti vaš pogled na “jači pol”.

Sporije stare

starenje

Muško lice duže zadržava mladalački izgled od ženskog. Za to je zaslužan sporiji gubitak kolagena u muškom telu. Zato su muškarci otporniji na pojavu bora i opuštanje kože.

Sposobnost laktacije

laktacija

U muškom telu se takođe nalaze žlezde koje mogu da luče mleko. Ali, ovo predstavlja veliku abnormalnost za telo muškarca. Laktacija kod muškaraca je produkt povišenog lučenja prolaktina kao i posledica nekih medicinskih problema.

Ćelavost

celavost

Verovatno je za muškarca koji je počeo da gubi kosu utešno da misli kako se ćelavost prenosi putem X hromozoma. Ipak, ovo je daleko od istine. Ukoliko je otac ćelav, muško dete ima za 60% veće šanse da i ono oćelavi. Aktivnosti muških hormona utiču na folikul dlake tako da telo vremenom gubi sposobnost proizvodnje folikula.

PMS

pms

Ovo može biti začuđujuć podatak, ali 26% muškaraca ima predmenstrualne simptome. I sve je isto kao i kod žena- razdražljivost, pojačan apetit i grčevi u stomaku.

Žensko poreklo

zensko poreklo

Svi smo mi na početku bili žensko. Tokom prvih 5 do 6 nedelja trudnoće Y hromozom je neaktivan. Tek posle tog perioda fetus dobija polnu X ili Y karakteritiku.

Deblja koža

koza

Testosteron čini mušku kožu debljom i otpornijom na spoljne uticaje. Međutim, tokom života muška koža se postepeno tanji, dok kod žena počinje da se stanjuje tek pošto uđu u menopauzu.

Adamova jabučica

adamova jabucica

I žene je imaju, samo što je mnogo manja. Kod žena, ova tiroidna hrkavica čuva glasne žice. Ne zna se pouzdano da li ima još neku ulogu, kao ni zašto je na muškom telu Adamova jabučica tako izražena. Ali se pouzdano zna da njen oblik i veličina utiču na boju i dubinu glasa.

Percepcija boja

boje

Naučno objašnjenje da muškarci nisu u stanju da razlikuju nijanse boja. Reginalne kupaste ćelije, čije informacije su sadržane u X hromozomu, su odgovorne za ovo. A pošto ih žene imaju dva (X hromozoma) i broj receptora za nijanse boja je duplo veći. Zato, drage dame, plavo je plavo. I tačka.

Neverovatne činjenice o ženskom telu koje čak ni žene ne znaju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

419 Shares
419 Shares
Share via
Copy link