Magazin

Mladić svojim telom blokirao dolazak kamiona Ziđina na planinu Staricu (FOTO)

aktivista-majdanpek
Foto: Društvene mreže

Aktivisti pokreta „Ne dam“ u nameri da zaštite osmi greben planine „Starica“ koja se podiže iznad Majdanpeka od miniranja i daljeg rušenja koje sprovodi kompanija Ziđin, pre nekoliko dana podigli su kamp i biće u njemu, kako sami kažu, sve dok bude trebalo.

Osim protesta i aktivnosti na društvenim mrežama, Majdanpečani okupljeni u pokretu „Ne dam Staricu“ bez obzira na političku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost, primenili su i najavljene radikalnije mere.

Od srede, na parceli 624/1 na „Starici“, koja je vlasništvo Republike Srbije i pravo korišćenja imaju “Srbijašume”, aktivisti su podigli kamp, kako objašnjava jedan od aktivista Mladen Vladić, tik do mesta gde Ziđin pokušava da ponovo izbuši rupe za miniranje.

Prema njegovim rečima, u pitanju je jedna je od najvećih parcela, koju zovu Starica i obuhvata ceo planinski venac.

– Na osnovu podataka iz katastra parcela je vlasništvo Republike Srbije i pravo korišćenja imaju „Srbijašume“, a ni u kakvim zabeležbama ne postoji Ziđin, dakle tu su bespravno – naglašava Vladić.

Hrana i voda, kako kaže, je obezbeđena i kod god želi da im se pridruži u odbrani „Starice“ je dobrodošao „jer ovo nije više samo naša borba, već borba čitave Srbije“.

-Ako neko misli da smo se šalili, vara se. Priroda nije vlasništvo kineske kompanije Ziđin, ne sme da se otme, ako su vazduh već zagadili blizinom rudnika. Našu aktivisti su na „Starici“ i za nas je ona najviši vrh na svetu. Ako ode, pao je štit, a njegovim padom ostalo je ranjivo telo umorenog Majdanpeka – navodi Mladen Vladić i dodaje da oni koji treba da se oglase i da ih sačuvaju ćute.

Govoreći, u ime pokreta „Ne damo Staricu“ aktivista Vladić kaže za Danas da državni mediji ćute.

-Znamo da je ova kompanija jedna od moćnijih u svetu, ali i čovek je moćan kad brani svoj opstanak. Da vidimo šta imaju da kažu oni koji se dogovaraju o našim resursima pošto se sve svelo na suvi interes u kome nema mesta za ljude koji su odlučni da se izbore za zajednički. Ili tako ili će sve ovo, kao u Boru, biti površina meseca. Ako bude tako, koja je to planeta gde mi možemo da živimo punim plućima – ističe on.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija jednog aktiviste koji je legao ispred kamiona kineske kompanije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Mihajlović: Miniranje je deo sanacije stene

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je miniranje iznad naselja u Majdanpeku deo sanacije stene koju je naložila inspekcija, jer je bila ugrožena bezbednost građana, s obzirom na to da je postojala mogućnost odrona, saopštilo je Ministarstvo.

„Ugrožena je bezbednost jer postoji pretnja od odrona zbog pukotina koje su se pojavile, a što je rezultat radova iz ranijeg perioda. Inspekcija je naložila kompaniji Ziđin da preduzme mere sanacije, koja se vrši između ostalog i miniranjem, da ne bi došlo do obrušavanja planine“, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Novosadski preduzetnik odbio unosan posao od Ziđina zbog uništavanja Srbije

Izvor: Danas

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
493 Shares
493 Shares
Share via
Copy link