Magazin Srbija

OPREZ! Prevaranti koriste lažni Post Ekspres i kradu novac sa računa građana

Foto: SAT TV
Foto: SAT TV

Ukoliko prodajete robu na sajtovima za kupoprodaju i neko vas kontaktira kako bi od vas kupovao budite oprezni. Prevaranti najpre šalju poruke preko WhatsUpp-a a onda kada zadobiju vaše poverenje, pošalju vam link “Post Express-a” gde je potrebno uneti podatke kartice kako bi vam Pošta uplatila novac.

Ne nasedajte, ne otvarajte link i ne ukucavajte podatke kartice jer je u pitanju prevara. Nikome ne treba da dajete podatke kartice osim na proverenim sajtovima.

Našoj redakciji se javila osoba kojoj su na ovaj način sa računa ukrali sumu od 500 evra.

Da na kartici nije bio podešen dnevni limit, šteta bi mogla biti i veća.

JP „Pošta Srbije“ detektovala je još u avgustu prošle godine prevaru kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe „Post Express“.

U pitanju je fišing prevara (pokušaj krađe podataka građana) čija su meta korisnici nekih sajtova za kupoprodaju.

Poruke koje korisnici dobijaju sadrže link ka lažnoj stranici „Post Express“ koja nije u vlasništvu JP „Pošta Srbije“, a na kojoj se traži uplata novca putem platnih kartica.

Foto; Luftika

Obratite pažnju jer lažni link jako podseća na originalni sajt “Pošte” ali to nije, jer je Poštin domen posta.rs a lažni sajt ima sumnjiv nastavak u vidu slova i brojeva https://posta-rs.id774953.xyz/.

Sugrađanka žrtva ovakve internet pljačke javila se, kako bi smo upozorili građane da ne nasedaju i dožive sličnu neprijatnost.

Za Luftiku je ispričala kako je prevarena.

Naime, njoj se preko WhatsUpp-a javila osoba zainteresovana za artikal koji je postavilla na sajt Halo oglasi. Uobičajena je praksa da se najpre porukama čuje sa osobom od koje kupuje ili kojoj prodaje, kaže sagovornica čije je ime poznato redakciji.

Njoj se javio kupac zainteresovan za ski pantalone u vrednosti od 2 hiljade dinara, koji je najpre pitao za stanje robe a onda napisao da koristi usluge “Post eskpresa” te da je najbolje da mu ih tako pošalje.

Lažno ime i adresa navodnog kupca.
Foto: Luftika

Broj telefona sa kojeg se javlja zainteresovani kupac je srpski ali se može primetiti da prepiska nije u duhu srpskog jezika već da su rečenice prevođene na najverovatnije uz pomoć nekog softvera kao što je Gugl translejt.

Pored navodnog kupca iz Srbije, prevarena sugrađanka je dobila i više poruka sa stranih brojeva koji su zainteresovani za iste ski pantalone.

Nakon što je ukucala podatke kartice, kako je od nje traženo na lažnom sajtu, umesto da dobije poruku o prilivu novca, sa računa joj je ukradeno 500 evra i prebačeno na račun Tinkoff Bank RU sa sedištem u Moskvi.

Foto: Luftika

Najčešće počinioci nisu iz naše zemlje a ovakvih prevara je sve više. Često je reč o ruskim ili ukrajinskim sajtovima za kupovinu kriptovaluta.

Državni službenici i lekari prodaju negativne PCR testove za 4.000 din, lažne rezultate verifikuju eUprava i RFZO

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
31 Shares
Share via
Copy link