Magazin

Lazarevački đaci trčali kros po zagađenom vazduhu i masovno se potrovali

Foto: Beta/Ana Slović
Foto: Beta/Ana Slović, ilustracija

Učenici Osnovne škole „Dule Karaklajić“ po zlu će pamtiti kros na koji su ih učiteljice izvele 28. oktobra, nakon što su masovno dibili simptome mučnine, vrtoglavice, kašlja, srčaniih smetnji i temperature.

Tog dana Lazarevac je bio najzagađeniji grad na svetu, a nekoliko učenika završilo je u Hitnoj službi doma zdravlja. One sa blažim simptomima roditelji su odveli kući.

– Moje dete je od ponedeljka bolesno. Cele prošle nedelje nije išao u školu. Posle krosa sam zvala razrednu i bila sam vrlo uznemirena i besna na nastavnika fizičkog, jer me je naljutila ta neodgovornost. Moj sin ima jednu vrstu hronične bolesti i tog dana došao je kući sa krosa poluonesvešćen. Iz škole nas zovu kad nam dete jedan dan izostane sa časova, da pitaju ima li koronu, ali ih ne zanima što trče kad je vazduh najzagađeniji na svetu. Bilo je dece koja su posle krosa posedala na travu, bilo im je muka. Škole se izgleda ne tiče nivo zagađenja vazduha i zdravlje dece, i to je ono što me užasava. Pokušavam da zaštitim svoju decu i žaliću se inspekciji – kaže za Nova.rs majka učenika OŠ „Dule Karaklajić“, koje je 28. oktobra učestvovalo na krosu.

Tog dana održana su tri školska krosa, osnovne škole, ali i tehničke škole i gimnazije u Lazarevcu.

– Deca su imala brojne zdravstene smetnje. Moje dete je u srednjoj školi, oni su trčali kros na stadionu. On je došao kući sa bolovima u sinusima, a kasnije istog dana mu je skočila temperatura. Čula sam da su neki učenici zbog smetnji, čak bili i na Institutu za majku i dete. Lazarevac je bio najzagađeniji grad u Evropi tog dana. Očigledno niko ne mari za to – revoltirano za Nova.rs priča Kristina Cvetanović Milanović, majka srednjoškolca koji je tog dana trčao kros.

Iz Prosvetne inspekcije, za Nova.rs, kažu da će postupiti po žalbi roditelja, iako je nekima od njih već stigao odgovor da ova inspekcija nije nadležna.

– Poslaćemo inspektore na teren po prijavi. Mora se utvrditi da li su nastavnici imali informacije o zagađenosti vazduha tog dana, ali taj deo treba da kontroliše Sanitarna inspekcija. Iako je kros sigurno bio planiran godišnjim planom i programom rada, nije bilo neophodno izvoditi decu baš na dan kad je grad najzagađeniji – kažu u inspekciji.

Pojedini roditelji u svojim objavama naveli su da je 30. dece bilo na pregledu u Hitnoj službi, ipak u Domu zdravlja Lazarevac, za Nova.rs tvrde da ih je bilo manje od 10.

– Roditelji su tog dana u popodnevnim časovima doveli decu na pregled. Većina je imala neke fizičke povrede, zbog padova na krosu. Samo su dve devojčice imale teže simptome, jedna je imala poremećenu srčanu radnju i problem sa pritiskom, pa je dobila uput za kardiologa i uradili smo EKG. Ona se posle krosa žalila na ubrzano lupanje srca i roditelji su je doveli na pregled. Druga devojčica imala je temperaturu i dobila je uput za laboratoriju i test na kovid. One su uzrasta šesti i sedmi razred – priča dr Bogdan Nedeljković, pedijatar DZ u Lazarevcu.

On naglašava da konstantno zagađenje vazduha utiče na sve, na odrasle, a posebno na decu.

– U školama se ni ranije nisu radili kontrolni pregledi, a sad tek nema ko da ih radi, jer su lekari desetkovani i svi su po kovid ambulantama. Pred kros, bez obzira na vazduh, deca bi morala da imaju lekarski pregled. To je međutim u sadašnjim uslovima tehnički neizvodljivo – kaže pedijatar Nedeljković.

Jedna od revoltiranih majki pisala je i prosvetnoj inspekciji, a sadržaj pisma objavila na Fejsbuku:

„Problem je što je nivo zagađenja vazduha tog dana bio 257 eu AQI, i bio je označen ljubičastom bojom kao znak da je – izuzetno opasan! Masa dece se žalila na mučninu, neki su povraćali, neki imali nesvestice, a neki su tog dana završili u Hitnoj. Po proceni SZO u Srbiji godišnje umre oko 6.700 ljudi, usled zagađenog vazduha, od toga u Beogradu 1.800. Ko je odgovoran za genocid nad našom decom tog dana? Direktor škole? Ako nastavnici fizičkog predaju ‚zdravstveno i fizičko obrazovanje‘, gle apsurda, zar nemaju moralnu obavezu da imaju svima dostupne telefonske aplikacije koje upozoravaju na nivo opasnosti boravka, a kamoli izvođenja krosa u takvim jezivim uslovima.“

Do objave ovog teksta novinari portala Nova nisu dobili odgovor OŠ „Dule Karaklajić“, na pitanje zašto su deca 28. oktobra morala da trče kros, uprkos visokom stepenu zagađenja vazduha.

Izvor: Nova.rs

Balkanska energetska mafija nas sve truje i od goriva zabranjenog u EU gradi imperiju

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

219 Shares
219 Shares
Share via
Copy link