Beograd Magazin

„Pa nije neurohirurg“: Kuvar od vlasnika beogradske kafane tražio platu od 140.000 dinara

kafana-pavle-korcagin
Foto: Vladimir Živojinović

Pandemija koronavirusa je i ugostiteljima donela velike gubitke i teškoće. Mnogi se konstantno bore sa nedostatkom kadra. Veliki broj njih je u situaciji da vapi za osobljem.

Nedostaje kuvara, konobara, radnika na recepcijama, a kako je nedavno najavljeno iz Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (HORES) hotelijeri u Srbiji će tražiti pomoć države u zapošljavanju radnika, u vidu olakšica u zapošljavanju, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a ta pomoć je kako navode, važna da bi ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bi bili prinuđeni da ih „uvozimo’ iz Bangladeša.

Manjak kadra jednako veća plata

Mnogi takvu situaciju pokušavaju da „okrenu“ u svoju korist i deficit u kadrovima na tržištu iskoriste da izbore za sebe bolje uslove rada, odnosno veću platu.

Tako je veliku pažnju javnosti ovih dana skrenula objava na društvenim mrežama da je u jednoj beogradskoj kafani kuvar zatražio platu od 140.000 dinara.

Naime u kafani „ Pavle Korčagin „objavili su najpre da šire tim zbog povećanog obima posla, odnosno da traže kuvara i pomoćnog kuvara za platu od 60.000 do 80.000, odnosno 45.000 do 50. 000 dinara.

– Cenimo svačiji rad ali neurohirurg ima manju platu, a vi ne operišete pile. I mi želimo da prodajemo pivo po 600 rsd ali nam ne ide – stajalo je u objavi na Fejsbuk stranici ove kafane nakon što je jedan od kanditata zatražio 140.000 dinara.

Kako za BIZLife portal objašnjava vlasnik kafane Vojin Cucić, nastoje da izbalasiraju konačni stav iz ugla ugostitelja, radnika i gosta.

– Trebalo bi poznavati i zadovoljiti sve tri kategorije ne bi li se racionalno došlo do objektivnog rešenja. Oglasili smo početnu platu za kuvara od 60.000 do 80.000 dinara. Plata bi porasla vremenom, ukoliko zaposleni zadovolji naša očekivanja, a i mi njegova, naravno. Ne možemo nekome sa vrata dati platu veću nego što ima godinama zaposlena osoba u našim lokalima – opisuje vlasnik situaciju.

Ispod ovog posta o kuvaru koji traži tako visoku platu bilo je i mnogo negativnih komentara na račun lokala, a na pitanje da li ih je to iznenadilo, Cucić kaže da nije toliko iznenađen jer su i različiti razlozi za to.

– To su ljudi koji situaciju ne mogu posmatrati iz našeg ugla, ugla ugostitelja u ovo čudno doba, jer se nisu susreli sa tim poslom – ističe on.

Vrzino kolo poslovanja i potražnje radnika

U ugostiteljstvu je stanje trenutno takvo da je teško naći radnike, a onaj ko želi da se zaposli ima gde, jer svi traže konobare, kuvare i pomoćne radnike, kao i da diktira uslove i platu koju želi, napominje. Takođe, neki poslodavci to mogu da isprate, a neki ne.

Letnji meseci su period i kada taj kadar odlazi na primorje u potrazi za većom platom, a mnogi i na kruzere.

– Tu se stvara začarani krug ponude i potražnje. Neko zaista traga za većom platom, mlađi ljudi uglavnom za avanturom i boravkom na moru. Svakako je nemoguće ponuditi istu platu u lokalu gde se pivo prodaje po ceni od 1,5 evra, kao što je to kod nas slučaj i po ceni od 6 evra, kao što je slučaj sa većinom lokala na primorju – objašnjava vlasnik.

Kada je reč o tome kako se korona kriza odrazila na njihov rad, Cucić kaže da letnji meseci jesu osveženje, ali da se kriza svakako odrazila na poslovanje.

– Da bi se nadoknadili gubici od više od godinu dana morali bismo drastično da povećamo cene, a na to ne pomišljamo, ne bi bilo pošteno, a naša parola je – “Strpljenje, poštenje – najduža moda – poručuju iz ove kafane.

Kaže da im je poslovna politika bila takva da nikoga ne otpuštaju, već su čak povećali broj zaposlenih.

– Tada su ljudi želeli da rade drastično ispod cene, ali smo mi i tada održali iste plate za kuvare. Funkcionišemo po principu obostranog poverenja i do sada možemo reći da su skoro svi zaposleni i nakon završetka radnog odnosa ostali naši prijatelji – zaključuje Vojin Cucić.

Izvor: BIZLife

Legendarna srpska kafana u TOP 5 najboljih tradicionalnih restorana na svetu!

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Dobar deo vas je privatizovao to jest oteo državne kafane koje su trebale biti uglavnom restitucijom vraćene. Od otimanja 1990-tihste eksploatisali prvenstvo izbeglice npr probni rad pa ne platite prijava na minimalac a uglavnom bez prijave. Skoro uvek bez zadnjih 1-2 plate. E to više nema. Sada više neko sa stra ne sa 40.000 dinara ne može preživeti u Beogradu. A u inostranstvu su takođe u potražnji. Dobrog kuvara morate platiti minimum 1.000 evra jer on drži kafanu na glasu.Ti bi da ti voziš džip i žena drugi dete treći a ovaj da se švercuje sa GSB-om.Ja npr vozim kamion po Eu jer su mi ovi sa privatnim fakultetima zauzeli mesto. Vakcinisao sam se da opet mogu u Eu firmu za skoro duple pare. I prevarama stranaca će brzo kraj. Obećavate im 800 evra a Srpskom radniku ni 400 niste plaćali. I onda vijetnam u za 4 meseca date 800 evra prosek 200 mesečno. Pa o konobar u Beogradu mora da zna bar engleski i ruski a sa tim već može na kruzer.

  • Menjam posao u medicinskoj struci,za posao konobara… 🙄 Jos bolje Glovo i Wolta,imaju nase plate,a ne rade sa zivotno ugrozenima…

    • Nije isti posao biti kuvar i konobar nema profesija ta veze jedna s drugom, treba svaku profesiju postovati i posao svakog pojedinca to je moje misljenje…
      Ne treba uopste uppredjivati profesije svako je sebi birao sta ce raditi, a u svakom slucaju svi imaju bolje uslove za rad od ugostitelja i ko radi u trgovinama pogotovo praznike da ne komentarisem…

  • Pitam se jel bi gospodin Cucić isto tako i kad bi renovirao recimo kupatilo? „Pa nisi ti hirurg, ti šrafiš cevi, ja plaćam 600 evra to za šta to tražiš 1500“. Vrlo je jednostavno ili imaš komfor i kuvara, ili trpiš i prilagodiš se. 60 – 80 može da ima neki pica majstor kod nekog trovača poput bucka. A uz internacionalni meni ide i internacionalna plata shodno sposobnostima kuvara.

OGLAS

1.5K Shares
1.5K Shares
Share via
Copy link