Magazin

Gledamo šta drugi kupuju, jer ako to nedostaje njima, nedostaje i nama

Kada samo pod velikim stresom nismo u mogućnosti racionalno da razmišljamo. U takvim situacijama mi gledamo kako se ponašaju drugi, a ti drugi trenutno pustoše supermarkete po Italiji.

To smo videli pre sedam dana. Danas, gledamo šta to drugi kupuju okolo, jer, ako to nedostaje njima, nedostaje i nama. Razum se tu kosi sa realnim potrebama. Tako je bilo i u džunglama kada se nije znalo za viruse. Čovek bi se uplašio bez razloga, samo zato što je u daljini video drugog kako skače jer mu se približavala zmija. Osetio je realnu opasnost, dok ovaj koji ga je posmatrao nije imao pojma šta se dešava.

Ali, obojica su uplašeno skakali.

To se pre nekoliko dana dogodilo u nekom našem hipermarketu. Čovek je video čoveka kako kupuje family package toalet papira i došlo je do opštenarodnog gubljenja kontrole.

Nijedan psihijatar ne ume da odgovori na pitanje –zašto baš nagomilavamo toalet papir. Potrošačka psihologija je poput je virusa, vrlo je slična Koroni, pa će valjda doći i do smirenja. Ali, do tada ova masovna panika neće prestati. Pitamo se šta je treće? Možda sijalice?

Nismo jedini.

U Hong Kongu žene su se otimale o rolne, a trgovci su izbrojali da prodaju dnevno oko 600, piše Noizz!

Jedna žena iz Australije je pakete naručivala preko interneta, dok su se druge dve u supermarketu potukle. Razume se zbog čega. U Kaliforniji je došlo do haosa kada su kupci saznali da su umesto toalet papira kupili papirne peškire.

Kada dođe do epidemije postajemo nesigurni u sebe. Verujemo i u ono u šta do juče nismo verovali. Nema potrebe da budemo takvi. Zona panike je opasna. Uslovi nisu baš toliko katastrofalni kako nam izgledaju. Niko neće morati da udomi jedan razred dece sa digestivnim problemima, te vam toliko rolni toalet papira neće trebati.

Ako već želite da imate osećaj kontrole nad svojim kućnim zalihama, dovoljno je da se prisetite kako vaš metabolizam radi. Valjda toliko poznajete sebe.

Izbegavajte konfliktne razgovore sa ukućanima, smirite ih i recite im da anksiozna i histerična kupovine može samo da škodi. Tačno je da su naše emocije sada prenaglašene, nije lep osećaj kada se iz minuta u minut broje mrtvi i oboleli, ali to ne znači da treba da imamo apokaliptičan pogled na stvari.

Lista neophodnih stvari koje su vam zapravo potrebne u slučaju karantina, budite racionalni!

Share via
Copy link