Magazin Srbija

Gužve na pumpama, brašno nestaje s rafova, a vlast gleda u Sunce ili tako nešto

Pumpa red NS
Foto: 021.rs

Na benzinskim pumpama širom Srbije primećene su neobične gužve. Nekoliko pumpi je istaklo obaveštenje o ograničenju  točenja goriva i zabrani sipanja u kanistere. Rafovi u radnjama se prazne. Brašno se prvo razgrabilo.

Prva informacija o svemu ovome pojavila se na društvenim mrežama, gde su ljudi delili fotografije uz pitanje – Šta se dešava?

Vlast se nije oglašavala. Ili jeste. – nezvanično. Pojedini mediji su preneli poruku vlasti da goriva ima dovoljno i da je stvorena veštačka nestašica.

Nije poznato šta to vlasnici benzinskih pumpi znaju, što građanima nije saopšteno. Jedino logično objašnjenje dao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je, kako je preneo N1, rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

– U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo – rekao je Atanacković koji je i vlasnik pumpi.

Dok čekamo zvanično objašnjenje nadležnih, pogledajte kako je to izgledalo juče.

Obaveštenja na benzinskim pumpama:

gorivo ograničenje 1

Gorivo ograničenje 2

Gužve na benzinskim pumpama:

Pumpa red NS
Foto: 021.rs

Pravljenje zaliha:

Zalihe
Foto: Reddit-Ujedinjena Srbija-Moramo
Nestašica brašna
Foto: Reddit-Ujedinjena Srbija-Moramo

Važno je napomenuti i to da je ograničavanje točenja goriva zabranjeno Uredbom Vlade, prema kojoj privredni subjekti koji se bavi prometom goriva ne smeju isporučivati goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

– Oni koji postupe drugačije platiće novčanu kaznu u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, a uz novčanu kaznu može se izreći i mera zabrane rada u trajanju od 6 meseci do godinu dana – stoji u Uredbi.

Ili će pumpe platiti kazne, ili će nadležni podeliti sa javnošću pravi razlog panike koja je nastala preko noći.

Ko je Vučićev Izraelac iz duboke senke i tvorac izbornih kampanja naprednjaka?

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link