Magazin Novi Sad

Novosadski ‘Kulturni distrikt – Kineska četvrt’ uvod za luksuznu zonu bogatih moćnika

kreativni-distrikt
Kreativni distrikt/ Foto: Novi Sad EPK

Kineska četvrt na Limanu 3 u Novom Sadu, po rečima gradskih čelnika, ispostavila se kao najzgodniji prostor za razvoj kreativnog, kulturnog distrikta, gde se od zapuštenih industrijskih objekata stvaraju epicentri kreativnog stvaralaštva Novog Sada.

Fondacija Novi Sad 2021, koja je vodila projekat Evropske prestonice kulture, gradonačelnik Miloš Vučević i urbanisti predstavili su nekadašnju industrijsku zonu kao agregator kulturnih zbivanja i proglasili ga za novi kulturni centar grada namenjen mladima.

Međutim, pompezno najavljivan, najmoderniji, ‘najevropskiji’ kulturni distrikt koji u sebi nosi duh Novog Sada i ono što šta se zapravo nalazi u zvaničnim planovima Grada (GUP-u) – pokazuju obrnut scenario predviđen za ovaj kvart i uopšte priobalje Dunava, gde se kao krajnji cilj vlasti i investitora nameće njegova privatizacija.

Na to su ukazali administratori Instagram stranice kineska_cetvrt. Njihovu objavu prenosimo u celosti:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@kineska_cetvrt је поделио/ла објаву

“Jel ima onih koji i dalje veruju u dobre i divne namere vlasti i urbanista prema gradu i svima nama?

Da je cilj iseljenja ljudi iz Kineske četvrti, rušenje i ‘obnova’ bio eto “razvoj kulture i umetnosti”??

Po Nacrtu generalnog urbanističkog plana NS-a do 2030. – Kineska četvrt je, kao i još puno delova grada planirana da bude novi tzv. “opštegradski centar”.

Nacrt GUP-a definiše: “opštegradski centri se sagledavaju kao prostori atraktivni za lociranje novih stambenih i poslovnih sadržaja”

+ “Stanovanje je obavezan sadržaj na području opštegradskih centara”

+ “Spratnost se ne ograničava”

Nacrt GUP-a Novog Sada do 2030. godine” – kanda otklanja sve sumnje o stvarnim namerama vlasti, odnosno urbanista, odnosno investitora/kapitala. Kineska četvrt, priče o navodnoj brizi za kulturu, umetnost i mlade, titula Evropske prestonice kulture i Fondacija Ns2021 – samo su spone u dolasku do krajnjeg cilja vlasti i investitora: *Novi Sad na vodi* odnosno otimanje/privatizacija priobalja kako bi ono postalo elitna, luksuzna stambena i poslovna zona za bogate i moćne pojedince.

Ogroman broj problema u ovom, ovakvom Nacrtu GUP-a, žurba i haotičan način na koji se donosi (procedure i ‘zaobilaženje’ zakona i pravila da ne pominjemo) ukazuje na to da njegovo usvajanje i realizacija vodi pogrošanju kvaliteta života u Novom Sadu za većinu građana kao i vrlo štetnom uticaju po prirodu, ugrožene vrste, ali i postojeću infrastrukturu i drugo.

Planira se još mnogo, previše gradnje, prvenstveno stanogradnje, gde je ne bi ni trebalo biti il je trebalo odavno da stane. I sve to na uštrb javnih i/ili zelenih površina i prostora, i kvaliteta života svih nas.

Ako se neko seti još neke primedbe sad kad pisarnica GU za urbanizam ne radi, ne ustručavajte se poslati im mailom na: planiranje@uprava.novisad.rs urbanizam@uprava.novisad.rs i/ili sutra poštom.”

Naprednjaci nameštali plan grada za “Novi Sad na vodi”, a isplivao sukob interesa

94 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap