Putovanja

Kuća na osami i njena priča iz bajke (VIDEO)

Katski stub se nalazi na krečnjačkoj steni visokoj 40 metara. Stub je okružen kavkaskim planinama i predstavlja jedan od najspektakularnijih krajolika na svetu. Dom monaha Maksima Kavtaradže je glavna turistička atrakcija gruzijskog regiona Imereti, a objekat na vrhu stuba dobio je nadimak “najusamljenija kuća na svetu”.

U julu 1944. godine je napravljen prvi dokumentovan uspon na Katski stub na kojem su otkrivene ruševine i mošti poslednjeg monaha koji je tu živeo. Mošti koje su otkrivene bile su stare šest vekova. Ruševine na vrhu su ostaci crkve iz 10. veka koje su pripadale stilitama, jednoj formi hrišćanskih asketa koji su živeli na kamenim stubovima kako bi se izolovali od iskušenja i kako bi bili bliži Bogu.

Maksim Kavtaradža je nakon burnog života odlučio da pronađe utočište upravo ovde. On je 1993. godine postao naslednik kuće koja se nalazi na 40 metara visine. Maksim uz pomoć lokalne hrišćanske zajednice radi na obnovi manastirskog kompleksa.

Da bi stigao do svog nepristupačnog doma, Maksim mora da se penje dvadeset minuta metalnim merdevinama. Egzistencijalne stvari monahu se dostavljaju uz pomoć mehanizma koji pokreće ručno iz podnožja stene. Crkva je nekad bila dostupna za posetu isključivo muškarcima, a danas je zatvorena za javnost.

Manastir je obnovljen u periodu između 2005. i 2009. uz pomoć gruzijske Nacionalne agencije za očuvanje spomenika.

A man lives 131 feet up on Georgia's Katshki Pillar

The most peaceful place on Earth ❤️

Gepostet von Culture Trip am Samstag, 13. Mai 2017

Italija poklanja stare zamkove, a evo kako da se dočepate svog

20 Shares
Share via
Copy link