Magazin Putovanja

Parga je raj na zemlji – istražili smo najlepše plaže i najbolja mesta za šoping (FOTO)

Parga
Foto: greekcitytimes.com

Sezona odmora polako stiže i dok mnogi tek planiraju letovanje ili se spremaju na odlazak na put, neki naši sugrađani su već u Grčkoj i uživaju udobno zavaljeni u ležaljke, zagledani u morsko plavetnilo dok im blagi povetarac mrsi kosu.

Jedna od omiljenih turističkih destinacija naših turista je svakako Parga i to nije slučajno – mirisan vazduh i kristalno čisto Jonsko more prosto vas pozivaju da samo uronite i zaboravite na svakodnevne životne muke.

Ukoliko je baš ovo mesto preko puta Krfa destinacija za vaš ovogodišnji odmor iz snova, potrudili smo se da istražimo kakve vas cene tamo očekuju i gde je najbolje ići.

Za početak, možda se razmišljate da li ste poranili ukoliko na put krećete u junu – da li je more hladno, da li će vas vreme iznenaditi…

Odgovor je – samo napred, jer je voda fenomenalna, a fino junsko sunce je savršeno za sticanje prelepog bronzanog tena. To su shvatili i brojni turisti iz Srbije, ali i stranci, koji žele da izbegnu najveće gužve tokom pune sezone.

Plaže u centru Parge pogodne za porodice sa decom

Za bilo koju plažu u Pargi da se opredelite, nećete pogrešiti, jer nude pregršt sadržaja i ugodnu toplotu Jonskog mora.

Plaža Krioneri, koja se nalazi u centru, pored glavne promenade, prepune kafića, barova i prodavnica, dobra je destinacija ukoliko ne želite da pešačite daleko, ali očekujte veću gužvu.

Krioneri plaža
Foto: nikana.gr

Ova peščano-šljunkovita plaža idealna je za one koji vole da u more ulaze lagano i pogodna je za porodice sa malom decom. Voda je malo hladnija nego na drugim plažama, a preko puta se nalazi ostrvo Device Marije (Panagia) do kojeg možete doći brodićem, ali i preplivati, ukoliko ste sportskog duha.

Piso Krioneri je još jedna fenomenalna plaža, sa dve stene i sjajnim kafićem koji se nalazi na vrhu brda, odakle puca fenomenalan pogled, pa vredi učiniti napor i popeti se jer vas čeka čisto uživanje.

Piso krioneri
Foto: nikana.gr

Oni sa malo jačom kondicijom biće nagrađeni rajskom lepotom

Plaža Valtos nalazi se na dvadesetak minuta peške od centra, ali se pripremite na fizički napor, jer se do nje stiže uzbrdicom. Praktično se popnete prema fenomenalnoj venecijanskoj tvrđavi, odakle vam sledi spust. Možda nije najsrećniji izbor za porodice sa decom i za ljude slabe kondicije, pa je najbolje da uzmete taksi brodić, koji će vas odvesti direktno na plažu.

Plaža Valtos
Foto: nikana.gr

Ova šljunčana plaža je dugačka preko 1 kilometra, a na mestima je vrlo široka. Kada uđete u vodu, posle nekog vremena pesak će zameniti šljunak, a prilično se brzo ulazi u dublju vodu, tako da pripazite na vašu dečicu.

Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana na plažama Parge koštaće vas 10 evra, koliko treba da izdvojite za set od dve ležaljke.

Pored ove tri plaže, ako ste u mogućnosti, obavezno posetite plaže Sarakiniko, koja se nalazi desetak kilometara od Parge i kažu da je najlepša od svih, kao plažu Lichnos, koja je udaljena nekih 5 kilometara, a do nje se stiže kroz maslinjake.

Saraniko
Foto: nikana.gr

Koje su cene i gde je najbolje kupovati u Pargi

Što se tiče cena i nabavke, zna se da se najlepše namirnice mogu kupiti na pijaci, pa zato vredi uraniti. Kilogram trešanja košta oko 5 evra, dok su kajsije 4 evra, a kilogram paradajza platiće nešto ispod 3 evra.

Kada idete u prodavnicu u nabavku, najbolje je da odaberete Sklaventis market, koji stari posetioci Parge znaju kao bivši Carrefour, pošto možete značajno uštedeti, jer je značajno jeftiniji od ostalih. Nalazi se kod pomenute Piso Krioneri plaže.

Godine pandemije uticale su da i hrana u restoranima malo poskupi. Tako ćete za giros morati da izdvojite od 3,5 do 7 evra, a porodičnu picu ćete platiti od 10 do 15 evra, u zavisnosti koju izaberete. Sladoled košta oko 2,5 evra.

Izleti za svačiju dušu i džep

Kada ste već u Pargi, prosto je grehota da se ne opredelite za neki od mnogobrojnih izleta iz ponude, do kojih se uglavnom stiže brodom.

Tako izleti na ostrva Paksos i Antipaksos (mir i nemir u prevodu) koštaju 30 evra, koji pored toga što se možete okupati u nebeskoplavom moru i uživati na prelepim plažama, obuhvataju i izlet do ribaskog mestašca Gaia, gde možete pazariti vrhunsko maslinovo ulje.

Za jednodnevni izlet na Krf moraćete izdvojiti 50 evra, a poseban doživljaj predstavlja izlet do reke Aheron, koja pleni svojom lepotom i kristalno čistom, ali hladnom vodom, gde za 16 evra po osobi, možete posetiti i fenomenalnu pećinu, ali i plažu Lindos, na kojoj se možete opustiti.

Grčka od 1. juna dodatno ublažava antikovid mere, ove godine opuštenije na plažu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

90 Shares
Share via
Copy link