Novi Sad

Deca se vraćaju na kreativne radionice u Galeriju Matice srpske

Galerija Matice srpske počinje sa novim ciklusom subotinjih kreativnih radionica za decu, u programu koji je posvećen Novom Sadu i zove se „Moj grad“.

Novosadske umetničke priče biti posvećene pričama o bogatom kulturnom nasleđu Novog Sada, a prvi, oktobarski ciklus radionica vraća nas na sam početak istorije našeg grada – njegov nastanak, njegovim prvim građevinama i ljudima, kao i brzom razvoju u kojem je veliku ulogu imala Matica srpska i njena Galerija.

Radionice se organizuju za maksimalno 10 mališana uzrasta od pet do 10 godina, uz poštovanje zdravstvenih mera – nošenja maski, piše 021.rs.

Roditelji mogu prijaviti svoju decu na radionice putem linkova, a ulaznica za radionicu iznosi 150 dinara.

  1. oktobar od 11.00 do 12.30

Paradno stoji, nikog se ne boji

Prva radionica posvećena je priči o kapetanu Sekuli Vitkoviću. Posmatrajući Sekulin portret, mališani će sa edukatorom razgovarati o njegovoj vladavini u gradiću koji će kasnije postati Novi Sad i zamišljati kako bi i sami vladali nekom teritorijom, kako bi se ophodili prema ljudima i kakve zakone bi donosili. Na kraju radionice, sva deca će zajednički doneti povelju sa zakonima koji će vladati u Dečjoj sobi Galerije Matice srpske.

Prijava za radionicu je OVDE.

  1. oktobar od 11.00 do 12.30

Umesto carskog lika, Novim Sadom vladala je slika

Drugi susret posvećen je vladarskoj porodici Habzburg i njenom najpoznatijem i za Novi Sad najvažnijem članu, carici Mariji Tereziji. Njen portret izložen u stalnoj postavci Galerije, biće povod za priču o paradnim portretima, simbolima koji su govorili o njihovom društvenom položaju, kao i predmetima na kojima se mogao naći lik vladara. Potom, slušajući kako je Novi Sad stekao status slobodnog grada, mališani će zauzeti uloge i odigrati ovaj istorijski događaj.

Prijava za radionicu je OVDE.

  1. oktobar od 11.00 do 12.30

Dunavom stiže lađa puna umetnina – Novi Sad postaje Srpska Atina

Ovo je i Dan Galerije Matice srpske, kada se obeležava osnivanje ove ustanove kulture. To će biti i tema nove radionice. Priču počinje u Budimpešti pre više od 170 godina, a mališani će potom lađom „Napredak“ ploviti kroz vreme i otkrivati kako su umetnička dela stigla u današnju zgradu Galerije. U kreativnom delu radionice, deca će slikati umetnička dela koja zamišljaju da su činila prvu Galerijsku kolekciju.

Prijava za radionicu je OVDE.

  1. oktobar od 11.00 do 12.30 sati

Rukave zasuči, za posao u muzeju se obuči

Inspirisani pričom o preseljenju i otvaranju Galerije Matice srpske u Novom Sadu, mališani će na radionici postati pravi muzejski stručnjaci – upravnik, kustosi, konzervatori i muzejski čuvari. Kroz igru uloga i specijalne zadatke „otpakovaće“ sanduke sa slikama, pažljivo ih konzervirati i uramiti, a potom osmisliti koncept izložbe i izložiti malu zbirku umetničkih dela.

Prijava za radionicu je OVDE.

  1. oktobar od 11.00 do 12.30 sati

Grafika stara izgled Novog Sada dočarava

Na poslednjoj radionici u mesecu, mališani će posmatrati pejzaže grada, takozvane vedute. Zahvaljujući grafičkim listovima iz XVIII i XIX veka, upoznaće se sa izgledom Novog Sada pre 200 i 300 godina. Posmatrajući dela, razgovaraće kako je grad tada izgledao, da li izgleda isto kao i danas, šta se promenilo, a šta je ostalo isto kao i tada. U kreativnom delu radionice, mališani će nacrtati vedutu Novog Sada kako je oni zamišljaju.

Prijava za radionicu je OVDE.

Bliznakinje Mina i Nina su kraljice fudbala koje sanjaju o evropskim klubovima i reprezentaciji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link