Poseta kraljevske porodice Novom Sadu protekla je iz veliku pompu. Dan ranije, bila je blokirana Železnička stanica, uz jake kontrole na prilazima gradu. U katoličkoj Porti, gde je bila improvizovana mala pijaca ručnih radova, okupilo se stotinak znatiželjnika koji su dočekali predstavnike britanske krune. Princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu je u centru Novog Sada dočekala grupa “Triorca” Muzičke škole “Isidor Bajić” uz kompoziciju Čajkovskog, odlomak iz “Uspavane lepotice”.

Ipak, odsustvo ogranizacije i komunikacije među službama koje su vodila računa o protokolu je nekima upao u oči. Posebno dugogodišnjem fotoreporteru Dragutinu Saviću, koji je fotografisao ceo događaj, a nije bio akreditovan. Njegova priča će vas sigurno zasmejati.

kraljevska-poseta-novom-sadu
© Dragutin Savić

“Nemate akreditaciju i ne možete ovde da stojite”, kaže on meni. Valjda je šef protokola. Dobro, preći ću na drugu stranu. I pređem, kad evo ga ponovo. “Ne možeš ni tu”. Zašto, pitam ga ja, kad svi fotkaju mobilnim? “Oni su građani i mogu”. A šta sam ja? “Vi ste fotoreporter bez akreditacije!” Mogu li ja sa mobilnim? “Možeš, ali ako te vidim s fotoaparatom zvaću policiju da te uhapsi.” Sad sam baš popi.deo, pa ga pitam: kakav vam je to protokol. “Nećeš ti valjda da menjaš protokol kraljevskog dvora?” E hoću, urlam ja. Ovo je moj grad i moja ulica i ovde sam ja kralj!. “Vi ste ludi…“ Da, lud sam, kažem ja njemu i ponovo podižem fotoaparat. I on ode. Posle desetak minuta, bar kada su u pitanju šikanirani fotoreporteri, protokol se potpuno raspao. Ti ćeš meni engleski protokol na novosadskim ulicama! – objavio je Dragutin Savić na svom Facebook profilu, gde beleži zanimljive gradske događaje pod nazivom “Male NS priče”

kraljevska-poseta-novi-sad-6
© Dragutin Savić

Pre posete Novom Sadu, princ Čarls posetio manastir Kovilj. Kada je ušao u manastir, oglasila su se crkvena zvona.

Pročitajte još zanimljivih novosadskih priča

Ili

Pogledajte galeriju sa posete kraljevske porodice

 

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here