kraljevska-poseta-novi-sad
© Dragutin Savić
Fotografije Novi Sad Vesti Novi Sad

Kraljevska poseta Novom Sadu – FOTO PRIČA

Prilikom posete Novom Sadu prošle godine, princ Čarls je video staparski ćilim i raspitivao se gde može da kupi takvu rukotvroinu. Raspitivao se i za pletene knjaževačke dvopređne čarape i pirotske ćilime, a prošlog meseca je konačno dobio pravi staparski ćilim, koji mu je poslao Dejan Milić. Britanski prestolonaslednik je narodne rukotvorine video tokom posete izložbi u Novom Sadu, a nakon godinu dana, čekanje se isplatilo. Evo kako se odvijala kraljevska poseta.

Poseta kraljevske porodice Novom Sadu protekla je iz veliku pompu. Dan ranije, bila je blokirana Železnička stanica, uz jake kontrole na prilazima gradu. U katoličkoj Porti, gde je bila improvizovana mala pijaca ručnih radova, okupilo se stotinak znatiželjnika koji su dočekali predstavnike britanske krune. Princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu je u centru Novog Sada dočekala grupa „Triorca“ Muzičke škole „Isidor Bajić“ uz kompoziciju Čajkovskog, odlomak iz „Uspavane lepotice“.

Ipak, odsustvo ogranizacije i komunikacije među službama koje su vodila računa o protokolu je nekima upao u oči. Posebno dugogodišnjem fotoreporteru Dragutinu Saviću, koji je fotografisao ceo događaj, a nije bio akreditovan. Njegova priča će vas sigurno zasmejati.

kraljevska-poseta-novom-sadu
© Dragutin Savić

„Nemate akreditaciju i ne možete ovde da stojite“, kaže on meni. Valjda je šef protokola. Dobro, preći ću na drugu stranu. I pređem, kad evo ga ponovo. „Ne možeš ni tu“. Zašto, pitam ga ja, kad svi fotkaju mobilnim? „Oni su građani i mogu“. A šta sam ja? „Vi ste fotoreporter bez akreditacije!“ Mogu li ja sa mobilnim? „Možeš, ali ako te vidim s fotoaparatom zvaću policiju da te uhapsi.“ Sad sam baš popi.deo, pa ga pitam: kakav vam je to protokol. „Nećeš ti valjda da menjaš protokol kraljevskog dvora?“ E hoću, urlam ja. Ovo je moj grad i moja ulica i ovde sam ja kralj!. „Vi ste ludi…“ Da, lud sam, kažem ja njemu i ponovo podižem fotoaparat. I on ode. Posle desetak minuta, bar kada su u pitanju šikanirani fotoreporteri, protokol se potpuno raspao. Ti ćeš meni engleski protokol na novosadskim ulicama! – objavio je Dragutin Savić na svom Facebook profilu, gde beleži zanimljive gradske događaje pod nazivom „Male NS priče“

kraljevska-poseta-novi-sad-6
© Dragutin Savić

Pre posete Novom Sadu, princ Čarls posetio manastir Kovilj. Kada je ušao u manastir, oglasila su se crkvena zvona.

POVEZANO: Evo kakav je fotograf Dragutin Savić

 

Luftika
Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

1 Comment

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow