Magazin

U Kragujevcu za 54 dana nikla kuća u koju ne stižu komunalni računi, a izgleda ludo dobro

kragujevac-kuca-3.jpg3
Foto: Printscreen/Youtube/YtongSrbija

Energetska efikasnost i važnost uštede energije se često pominju prethodnih godina. Kuće tog tipa se odavno grade širom sveta. U Srbiji ovakav princip gradnje tek treba da dostigne ekspanziju, jer je kod nas „starinski“ način i dalje prisutan. Međutim, najpraktičnije rešenje i postepeno imperativ na našem tržištu su brza gradnja, efikasnost i ekološka održivost. Takve kuće odišu atraktivnim savremenim dizajnom.

Kuća sagrađena u Kragujevcu, „B“ energetskog razreda – posebna je po tome što je apsolutno samoodrživa, ima svoju solarnu elektranu i arterski bunar. Dakle, nezavisna je od svih komunalnih preduzeća.

Mašina za štednju energije

Građevinska kompanija iz Kragujevca menja naširoko uvreženo mišljenje da su energetski efikasni objekti skupi i da predstavljaju luksuz. Ruši stereotipno stanovište da je izgradnja komplikovana i da dugo traje. Primerom dobre prakse pokazuju da je glavni tvorac novih ideja investitor, što je za naše podneblje izuzetak, i redak slučaj:

– Naša firma Sava Building hoće da ponudi koncept stanovanja ovakve jedne kuće po ceni jednog luksuznog stana u Kragujevcu – govori Nikola Vrućinić iz firme Sava Building.

Kuća je prizemna i pravilnih pravougaonih volumena. Sagrađena je za svega 54 dana. Za razliku od ostalih kuća u komšiluku ističe se ravan krov sa 50 godina garancije koji se aktivno koristi. U odnosu na svoje okruženje, ova kuća “odskače” po mnogo čemu, pri tom je i atraktivnija.

Kuca-kragujevac-
Foto: Printscreen/Youtube/YtongSrbija

U prvi mah zatvorena i vidno kompaktna, ona se prema dvorišnom delu otvara pomoću velikih prozora od Reynears profila i Pamplex laminiranog sigurnosnog stakla. Funkcionalnost i energetska efikasnost, pre izgleda, kao i velika samostalnost čini je posebnom i nesvakidašnjom.

– Kuća je totalno nezavisna od svih javnih komunalnih preduzeća. Poseduje svoju solarnu elektranu, arterski bunar za napajanje vodom, postrojenje za preradu i omekšavanje vode iz bunara i bio jamu za filtriranje kompletne vode iz domaćinstva koja se kasnije koristi za zalivanje zelenog krova i površina oko objekta – objašnjava Vrućinić i navodi:

– Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati. Čak ćemo uraditi i proračun koliko se ti sistemi svi isplate i da imate kuću bez troškova i opterećenja od komunalija, dažbina svaki mesec – dodaje on.

Nije preterano kazati da je ova kuća prava mašina za štednju energije.

Umetnost konstrukcije

Konstruktivni sistem kuće se sastoji od Ytong blokova koji su se koristili kao fasadni i noseći zidovi. Zatim betonskih stubova i greda livenih na licu mesta. Zbog efikasnosti gradnje korišćena je Ytong bela tavanica. Ona sa izuzetnim termičkim svojstvima rešava pitanje izvođenja međuspratnih i krovnih konstrukcija tavanica na praktičan način. Maltene svi unutrašnji zidovi su suvo-montažni i izvedeni kao lake gips-kartonske pregrade.

Kompletan proces izgradnje kuće je sniman i dokumentovan. Korisnici tako dobijaju uvid u složenost i obim radova prilikom izgradnje; od zemljanih radova i izlivanja temelja, do zidanja i završnih zanatskih radova u unutrašnjosti.

Upotreba energetski efikasnih materijala nije nepoznata domaćem tržištu iako primena istih nije dovoljno zastupljena. Upotrebom Ytong sistema dobija se visok stepen termoizolacije, takođe značajne uštede u gradnji. Ono što je najvažnije, dobija se zdravo i prirodno okruženje za život. Samoodrživa kuća u Kragujevcu navedene tvrdnje dokazuje i u praksi.

Klijentima, izvođačima, pa i arhitektama ona može da posluži kao dobar pokazni primer da je energetski efikasna i samoodrživa gradnja porodičnih kuća u Srbiji moguća.

Nikola Vrućinić jedan je od retkih investitora u Srbiji koji je prepoznao vrednost i značaj energetski efikasne gradnje. Svoja iskustva i znanja stečenih tokom izgradnje kuće u Kragujevcu preneo je i na turističko naselje na Kosmaju, Renew Concept. Verujemo da će u budućnosti, ovakvih i sličnih projekata i investitora biti u sve većem broju.

Ova kuća se može sagraditi po ceni jednog luksuznog stana u Kragujevcu. I to za svega mesec i po dana. Koncept je održiv i čini se da se ovo i te kako isplati. Treba razmišljati o uštedi, inovacijama, poboljšanju kvaliteta života, kao i okruženja. Neće biti na štetu, sigurno.

Izvor: gradnja.rs

Arhitektonsko remek-delo u kojem iz svake prostorije ‘puca’ pogled na Frušku goru

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sviđa mi se vaše objašnjenje ali…
    Vi kažete da kuća košta kao jedan luksuzan stan u Kragujevcu,a luksuzni stanovi su od 100 kvadrata pa do 1000 a kvadrat takvih stanova je oko 2500€.Što znači da kuća od 100 kvadrata košta oko 250.000€
    hm ipak je to neisplativo s’obzirom da dajete garanciju 50 godina
    Iskreni pozdrav Radoš KG

OGLAS

756 Shares
756 Shares
Share via
Copy link