Magazin Novi Sad

Novosađani izvisili za pare za zamenu stolarije jer niko iz Grada nije napisao projekat

milos-vucevic
Foto: Grad Novi Sad/Kurir

Jedan od velikih projekata Ministarstva energetike kojim će se sufinansirati zamena dotrajale stolarije, po svemu sudeći će zaobići Novosađane. Zašto? Jednostavno niko od brojnih ljudi koji su zaposleni u Gradskoj upravi nije napisao neophodni projekat.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada ovo pitanje je potegao odbornik DSS-a Bojan Radojević, a zvanične potvrde da Grad Novi Sad nije konkurisao za sredstva Ministarstva energetike za povećanje energetske efikasnosti nema jer se nadležni ne oglašavaju.

Ipak, gradonačelnik Miloš Vučević je za portal 021.rs rekao da verovatno Grad nije konkurisao za ova sredstva, izbegavajući da bude decidan.

– Verovatno je da nismo konkurisali. Verovatno nemaju gotove projekte po toj temi odnosno nismo bili tu pripremljeni, što znači da treba mnogo više da radimo na tom polju. Konkurisali smo za mnoge druge stvari, fokusirali smo se na kulturu, na komunalnu infrastrukturu i na zdravstvo ali nešto na ovom polju moramo da radimo – rekao je Vučević i dodao da će ovo biti i tema na Gradskom veću.

Šta su tačno Novosađani izgubili zbog toga što se niko nije prihvatio prijave za naše pare od naših para?

Ova mera jednostavno rečeno podrazumeva da građani koji žele da promene dotrajalu stolariju to mogu da učine tako što će polovinu iznosa dati iz sopstvenog džepa, a drugu polovinu će dotirati država iz opredeljenih sredstava.

Realizacija se očekuje tokom ove i sledeće godine, a izvođači radova će se birati sa liste onih koje prvo odabere opština u kojoj živimo.

Novosađani su bez ove pogodnosti ostali zahvaljujući neaktivnosti gradske uprave jer, prema svemu sudeći, opština Novi Sad nije konkurisala na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike koji je bio otvoren do 21. maja.

Već prilikom prve informacije o ovom Konkursu, jasno je navedeno da građani neće imati pravo učešća ukoliko njihova opština prvo ne konkuriše za ovaj novac.

Očekuje se da će se u junu formirati Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, kojoj će, između ostalog, u „opisu posla“ biti i dodela novca kroz podsticaje.

U julu bi, prema očekivanjima, opštine trebalo da objave dva javna poziva – jedan prema firmama koje će biti „izvođači radova“ na području opštine, a drugi se odnosi na građane koji bi se na taj način prijavili za subvencije. Prvi ugovori, procenjuje se, bili bi potpisani u septembru.

Za subvencije će moći da konkurišu svi zaintersovani građani, ukoliko se naravno njihova opština prijavila na ovaj Konkurs, piše N1.

Šta sve može da se subvencioniše, ali ne u Novom Sadu

Prva grupa subvencija odnosi se na – „unapređenje termičkog omotača putem pojedinačnih mera“:

– Zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača,

– Postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru

Druga grupa – „unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama“:

– zamene postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač),

– ugradnjom toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač),

– ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi,

– opremanjem izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom,

– opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili),

– zamenom postojećih i ugradnjom novih efikasnih uređaja za klimatizaciju,

– zamenom postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote

U trećoj grupi subvencija je – „ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode“.

Studentkinja novosadskog DIF-a polaže poslednji ispit u prisustvu advokata – zbog mobinga, uvreda i pretnji

947 Shares
947 Shares
Share via
Copy link