Novi Sad

Raspisan poziv Novosađanima za ugradnju solarnih panela, evo ko može da aplicira

solarni-paneli

Građani Novog Sada koji su zainteresovani za ugradnju solarnih panela od danas, 24. maja mogu da se odazovu na javni poziv Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Radi se o ugradnji solarnih panela snage koja nije veća od 6 kW, te nabavci invertera, pratećih nosača panela i ostalih neophodnih elemenata za proizvodnju električne energije i priključenje na distributivni sistem.

Na javni poziv za bespovratna sredstava mogu da se jave sva domaćinstva, osim onih koja su u prethodnom periodu već koristila sredstva Grada za slične aktivnosti, te oni koji su u poslednje dve godine dobili novac za slične aktivnosti, ali su bili odustali od investicije, prenosi 021.rs.

Uslovi koje moraju da ispune aplikanti:

  1. Podnosilac prijave treba da je vlasnik objekta za koji podnosi prijavu i da je vlasnik ili nosilac prava nad brojilom, ili ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik objekta za koji se podnosi prijava, neophodno je da ima prijavu boravka na adresi objekta za koji podnosi prijavu i uz prijavu da podnese pisanu saglasnost vlasnika objekta overenu od strane javnog beležnika da se za objekat može podneti prijava.
  2. Podnosilac prijave treba da je priključen na distributivnu mrežu električne energije i da je na poslednjem računu za potrošnju električne energije registrovana potrošnja od minimum 30 kWh.

Maksimalan iznos koji se dodeljuje domaćinstvima je 420.000 dinara sa PDV, odnosno do 50 odsto vrednosti ukupne investicije ugradnje solarnih panela. Dakle, građani sami finansiraju polovinu investicije.

Maksimalni iznos ide i do iznosa koji se dobija množenjem snage panela u kW iz dostavljene profakture, sa iznosom od 70.000 dinara sa PDV-om.

Kriterijumi za izbor projekata su:

  • postojeće stanje spoljnih zidova
  • postojeći način grejanja
  • postojeće karakteristike spoljne stolarije
  • K faktor zauzetosti površine za porodične kuće

Neophodna dokumentacija za prijavu navedena je OVDE.

Solarne panele će ugrađivati firme koje su ovaj posao dobile na konkursu.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od danas, 24. maja, odnosno do i zaključno sa 23. junom. Sve dodatne informacije moguće je dobiti u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine na broj telefona 021/421-109 ili putem mejla [email protected].

Izvor: 021.rs

Novosađanima subvencije od 50% za ugradnju solarnih panela

Čitajte Luftiku na Google vestima

18 Shares
Share via
Copy link