Lifestyle Magazin

Arhitektonsko remek-delo u kojem iz svake prostorije ‘puca’ pogled na Frušku goru

fruska gora
Foto: Miloš Martinović

Izlomljena kuća na Popovici osmišljena je tako da iz svake prostorije puca pogled na obronke Fruške gore. Na kući čiji projekat potpisuju Modelart Arhitekti dominiraju četiri otvorena pročelja, a kuća je osmišljena tako da se iz svake prostorija pruža fantastičan pogled.

Osnovni cilj koji je postignut je da se savremenoj urbanoj porodici vrati priroda i osećaj slobode.

“Kako postići da svaka prostorija u kući ima atraktivan pogled? To je bio naš zadatak prilikom projektovanja kuće na Popovici. Sve prostorije imaju vizure, uokvirene u četiri jednostavna arhetipska pročelja, orijentisana na različite strane. Rezultat je dinamična forma sa “izlomljenim” i “zakošenim” oblikom kuće”, pojasnili su Modelart arhitekti iz Novog Sada, koji stoje iza ovog projekta.

Želja klijenata je bila da se osmisli, projektuje i izgradi porodični dom na parceli nepravilnog oblika. U pitanju je porodica koja je odlučila da se preseli iz grada u predgrađe. Odluka je pala na Frušku goru, kao prirodnom rezervatu u neporednoj blizini Novog Sada. Klijenti su zahtevali da kuća, dvorište i krajolik budu povezani u skladnu i nerazdvojnu celinu.

„Prirodno okruženje je igralo važnu ulogu u oblikovanju kuće, iz čega je proistekla dinamična forma, sa karakterističnim pročeljima koja pružaju pogled na okolinu“ – ističu arhitekte za Gradnja.rs.

Pošto su se klijenti odlučili za gradnju kuće od temelja, to je arhitektama dalo odrešene ruke da kuću osmisle tako da se iskoriste sve prednosti nepravilne parcele.

„Postojeće stablo platana je bilo veoma snažan reper u pozicioniranju objekta. Cilj je bio da se stablo zadrži i da daje prirodni hlad, stvarajući mesto za okupljanje porodice i prijatelja“ – prisećaju se projektanti.

Klijenti su želeli da sačuvaju privatnost, uz istovremeno „otvaranje“ prema prirodnom okruženju. Zbog toga je kuća povučena u odnosu na ulicu i smeštena na središnjem delu parcele. Nepravilan oblik parcele je u velikoj meri uticao na poziciju i oblikovanje kuće.

Izvor: Gradnja.rs

Koliko danas košta renoviranje garosonjere – detaljno objašnjenje radova i cena

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

565 Shares
565 Shares
Share via
Copy link