Magazin

Otišli da prijave krađu kola, pa 13 sati mučeni u policiji

Viši sud u Beogradu presudio je da je MUP Srbije diskriminisao supružnike romske nacionalnosti, koji su 2017. godine u prostorijama policije maltretirani, a nakon što su prijavili da im je ukraden automobil.

Šamare, mučenje i pretnje od strane policijskih službenika Marko i Sandra Stalović trpeli su punih 13 sati. I sve to samo zato što su Romi, naveo je u svojoj presudi Viši sud u Beogradu.

Nakon što su policiji prijavili krađu svog automobila u Mladenovcu, 27. aprila 2017. godine, njih dvoje, bez objašnjenja, odvedeni su u policijsku stanicu 29. novembar u Beogradu.Umesto da tamo saznaju gde im je auto, Marko i Sandra optuženi su da lažu.

“Tu je maltretiranje bilo 13 sati, šutiranje, jedan inspektor mi je rekao da klečim. 50 minuta sam klečao, onda mi je rekao da ispružim dlanove i izvadio neki bič. Ja sam ispružio, stavljali su mi kesu na glavu, gde mi je repetirao pištolj, kaže: ‘Neću da te ubijem, ali mogu da ti ostavim ožiljak’. Rekoh: ‘Kakav ožiljak?’, on kaže: ‘Ispruži desnu ruku, da ti probušim dlan, za ceo život da imaš sećanje na nas'”, priča Marko.

A zahvaljujući fizičkim ožiljcima koje su policajci naneli Marku, ali i medicinsku dokumentaciju, Sud je, nakon tri godine, naložio da Republiika Srbija, zbog uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja policije, Marku i Sandri treba da isplati nešto više od 700 hiljada dinara, od čega je 269 hiljada dinara na ime sudskih troškova.

“Ne radi se o parama, meni je samo bio cilj da istina dodje na videlo, da se zna, da ne lažem, a niko mi od njih nije verovao. Trajalo je dugo, i sad se ispostavilo da nisam lagala, da sam bila u pravu”, ističe Sandra.

Iako je trajala dugo, borba još nije ni blizu kraja, jer MUP ima pravo da u roku od 15 dana, kaže Andrea Čolak iz Evropskog centra za prava Roma.

“Kroz ovakve presude i postupke se vidi konkretno i kako to izgleda. Proteklih nedelja smo, kroz proteste, videli tu nekontorlisani izliv sile prema građanima. Ja moram da kažem da postoji određena grupacija u Srbiji, gde se ta sila primenjuje bez ikakvih razloga i kada su regularne stvari u pitanju”, ističe Andrea.

Krivične prijave su podnete i protiv policajaca koji su mučili Marka i Sandru, ali su te prijave odbačene, na šta su se žalili advokati i slučaj je već dve godine pred Ustavnim sudom.

Dok se čeka konačna, na pitanje N1 da li je protiv odgovornih policajaca za mučenje Marka i Sandre pokrenut makar disciplinski postupak, iz MUP-a Srbije bez odgovora.

Načelnik novosadske policije UNAPREĐEN nakon izuzetne BRUTALNOSTI prema demonstrantima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
268 Shares
268 Shares
Share via
Copy link